Geranium sanguineum

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Rijkbloeiend


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Geranium sanguineum 'Album'


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 80
Geslacht: Geranium
Uiteindelijke hoogte: 30 cm
Bloeikleur: Paars
Bloeimaand(en): Mei, Juni, Juli
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
9 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Pot, Plantenbak
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Ja
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Nee
Vruchten: Nee
Minder informatie  

De Geranium sanguineum kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Bloedooievaarsbek

De Geranium sanguineum, ook wel Bloedooievaarsbek is een laagblijvende en bladverliezende vaste plant met een bossige groeiwijze. De bladeren (vijf tot zevenlobbig) van de Geranium sanguineum zijn dondergroen van kleur en diep ingesneden.

In de maanden mei, juni en juli vormen zich paarse bloemen van zo'n 3 - 3,5 cm groot die opvallend en decoratief geaderd zijn. Door de Geranium sanguineum in de zomer lichtjes terug te snoeien wordt nieuwe bloei gestimuleerd. Daarbij worden de bloemen veelvuldig bezocht door bijen.

De Geranium sanguineum dient op een zonnige tot half beschaduwde plek in de tuin te staan op een goede tuingrond. Hoe zonniger de standplaats, hoe meer bloemen Uiteindelijk bereikt deze Bloedooievaarsbek een hoogte van zo'n 30 cm. Vooraan in een border of in plantenbakken komt de Geranium sanguineum het beste tot zijn recht. De Bloedooievaarsbek is een goede winterharde tuinplant met relatief weinig onderhoud.

De Geranium sanguineum (Bloedooievaarsbek) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.


Geranium sanguineum combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Geranium sanguineum.


€ 1,49
Nepeta faassenii Kattekruid
Zon
 
50cm


Verzorging en onderhoud Geranium sanguineum


Aanplanten

Voor de Geranium sanguineum dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 9 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant naar een zonnige of half beschaduwde standplaats. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

De Geranium sanguineum heeft een normale mestbehoefte. Omdat het hier om een vaste plant gaat adviseren wij om een meststof te gebruiken die zo’n 4 maanden werkt. Strooi hierbij 2 maal per jaar (in het voorjaar en zomer) de mestkorrels rondom de plant voor een betere groei, bloei en weerstand van de plant.

Meststoffen die zo’n 4 maanden werken geven in korte tijd de voedingstoffen vrij aan de plant. De meeste vaste planten, zo ook de Geranium sanguineum heeft de eigenschap om in korte tijd hard te groeien. Met name in deze periode heeft de plant een behoorlijke behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom in de maanden maart en juni en strooi de mestkorrels rondom of tussen de planten, liefst niet in/op de plant in verband met eventuele bladverbranding. Zo voorkom je een mesttekort voor de plant.


Snoeien

Snoei de plant in het voorjaar pas tot zo'n 2-5 cm boven de grond terug, net voordat de plant begint met uitlopen. De afgestorven plantdelen van de Geranium sanguineum vormen in de winter van nature namelijk een beschermlaag bij vorst. Eventueel kan de plant ook al in het najaar wat teruggesnoeid worden, maar dan adviseren wij de plant nooit helemaal terug te snoeien zoals je dat in het voorjaar zou doen. Hiermee is de kans op vorstschade namelijk groter.

In de zomer kun je de uitgebloeide bloemen eruit snoeien. Naast dat dit zorgt voor een mooiere en fris-uitziende plant stimuleert dit tevens de vorming van nieuwe bloemknoppen. Eventueel zou je ook de gehele plant lichtjes kunnen trimmen. Dit zal de bloei ten goede komen.


Water geven

De Geranium sanguineum heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de vaste plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.


Scheuren

Om te zorgen dat de Geranium sanguineum groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de plant sneller naar het wortelgestel.


Bijzonderheden

Om de twee jaar wat compost bij de Geranium sanguineum strooien om het organische gehalte van de bodem te verhogen. Dit verbetert de bodemstructuur wat vervolgens weer positief is voor de groei van de plant.Reviews over de Geranium sanguineum

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes