Rotsplanten

Rotsplanten kopen kan voordelig online bij Plant & Grow. Bekijk hieronder ons assortiment rotsplantjes voor buiten, van bloeiende tot winterharde soorten.

Meer informatie

Filter
Pagina 1 / 6
  • Toon
 
20 cm
2 Reviews
2
19
Va.
20 cm
2
09
Va.
Aanbieding
30 cm
2,09
2
29
Va.
Populair
30 cm
2
29
Va.
40 cm
Alpenakelei
Aquilegia alpina
2
09
Va.
Populair
20 cm
Populair
70 cm
1 Review
2
29
Va.
Aanbieding
20 cm
1 Review
2,49
1
99
Va.
Populair
20 cm
1 Review
2
09
Va.
30 cm
2
09
Va.
50 cm
2
69
Va.
25 cm
Alpenaster
Aster alpinus
2
09
Va.
Rechtstreeks van de kweker
Aangroei garantie
20 cm
2
09
Va.
20 cm
2
09
Va.
Populair
30 cm
2
09
Va.
Populair
40 cm
4
09
Va.
90 cm
2
49
Va.
Populair
40 cm
2
19
Va.
30 cm
Populair
20 cm
2 Reviews
2,99
2
29
Va.
Populair
15 cm
1 Review
2
39
Va.
60 cm
2
49
Va.
Populair
40 cm
Bergkorenbloem
Centaurea montana
2
09
Va.
50 cm
30 cm
2
29
Va.
20 cm
20 cm
Lelietje-van-Dalen
Convallaria majalis
2
59
Va.
20 cm
Kruipende kornoelje
Cornus canadensis
3
29
Va.
100 cm
100 cm
Aanbieding
20 cm
1 Review
2,29
1
99
Va.
20 cm
25 cm
 
 
Volgende pagina ›

Rotsplanten online kopen, geschikt voor zowel grote als kleine tuinen

Een rotsplant, ook wel Alpenplant of alpineplant genoemd komt van nature voor in bergachtige gebieden. Een rotstuin bestaat dan ook uit beplanting samen met rotsen, stenen en kiezels. In een veelal rotsachtige bodem groeit de plant op of tussen de rotsen en stenen. Deze rotsplanten zijn in de meeste gevallen laagblijvende vaste planten of heesters. In ons klimaat kunnen wij echter ook andere (niet-woekerende) planten gebruiken. De term 'rotsplant' kan dus het beste gezien worden als een plant die erg mooi is in combinatie met rotsen en stenen en zich daarvoor ook leent. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder een selectie gemaakt van mooie rotsplanten die je voordelig online kunt kopen in onze webshop. Door verschillende rotsplanten met elkaar te combineren kun je schitterende rotstuinen creëren.

 

Wat zijn rotsplanten?

Met rotsplanten bedoelen we planten die erg mooi zijn in combinatie met rotsblokken, stenen, keien en kiezels. Het zijn tuinplanten (veelal vaste planten, bodembedekkers en heesters) die perfect gebruikt kunnen worden tussen, op, in of rondom steenachtige elementen (op een, liefst natuurlijke, heling). Met een rotstuin creëer je een prachtig stukje (miniatuur) berglandschap in eigen tuin. Van nature zijn rotsplanten droogte tolerant en gedijen het beste in een goed gedraineerde grond op een zonnige standplaats. Omdat wij een andere klimaat hebben dan in de bergen kan daar in onze tuinen iets ruimer mee om worden gegaan. Zo gebruiken wij ook 'rotsplanten' die van nature niet altijd in de bergen voorkomen, maar wel erg mooi zijn in combinatie met rotsen en stenen. Met een rotstuin creëer je een natuurlijk en rotsachtig landschap met veel organische vormen. Het grote voordeel van rotsplanten is dat ze ook perfect gebruikt kunnen worden in kleine tuinen. Een rotstuin is zelfs al mogelijk op één vierkante meter. Op een balkon of terras kan de rotsplant gebruikt worden op/in potten en schalen. Alle rotsplanten van Plant & Grow kunnen uitsluitend gebruikt worden voor buiten en zijn in de meeste gevallen volledig winterhard.

 

Toepassing van rotsplanten

Rotsplanten kunnen op verschillende manieren worden toegepast in onze tuin. Denk hierbij aan complete rotstuinen tot kleine elementen beplant met rotsplantjes. Deze keuze is afhankelijk van de grote van de tuin, het budget en eigen tuinwensen. Samengevat kunnen rotsplanten gebruikt worden voor:

  • Een rotstuin: probeer hierbij zoveel mogelijk met hoogte(verschil) te werken. Creëer hierbij een heling in de tuin, liefst gericht op het zuiden of westen in verband met het zonlicht. De meeste rotsplanten groeien namelijk het beste in de volle zon op een doorlatende bodem, maar er zijn ook soorten die het in de schaduw goed doen. Plaats hierbij de grote rotsblokken (stenen en keien) als eerst en verdeel ze in de tuin in een niet-symmetrisch verband (het moet zo natuurlijk mogelijk ogen). Zorg dat de grote rotsblokken iets zijn ingegraven voor een zo'n natuurlijk mogelijk effect en zorg dat de stenen van hetzelfde type zijn. Werk van groot naar klein, dus eerst de grootste stenen en keien plaatsen tot je vervolgens als laatste uitkomt bij de kleinste stenen (eventueel grind en of split). Zorg dat de stenen die op een heling staan (voornamelijk de platte stenen) iets naar de bodem zijn gericht zodat water naar beneden kan stromen. Groepeer de stenen zo dat je een speels en natuurlijk effect hebt waarbij je rekening houdt dat er ook nog planten tussen de stenen geplaatst kunnen worden. Ben hierbij creatief en zorg dat eventuele hangende rotsplanten goed tot zijn recht komen. Eventueel kunnen er waterelementen worden toegevoegd zoals een waterloopje of vijver bij het laagste punt van de rotspartij. Rotsplanten voor droge grond plaats je op het hoogste punt. Planten die het goed doen op een normale of vochthoudende grond plaats je bij of rondom de vijver.
  • Muurbeplanting: sommige rotsplanten zijn zeer-droogte tolerant (bijvoorbeeld Sedum) en kunnen daarom ook perfect gebruikt worden voor in/op/tussen muurbeplanting. Vooral de kruipende rotsplanten (eventueel ook sommige bodembedekkers) komen hierin het beste tot zijn recht. Deze bodembedekkende rotsplanten zijn op zijn mooist wanneer de bloemknoppen ontluiken en de muur volledig veranderd in een bloemenzee. Ook sommige varens kunnen erg mooi zijn wanneer deze sierlijk uit een muur groeien. Vetplanten kunnen tevens goed als muurbeplanting worden gebruikt, mede omdat ze vocht opslaan is het veelal stevige en vlezige blad.
  • Schalen en potten: voor in kleine tuinen of op het balkon bieden rotsplanten op schalen/potten een uitkomst. Op sierlijke wijze kun je de schaal of pot decoreren met stenen, die vervolgens worden opgevuld met rotsplanten tussen de gaten, spleten en kieren van de stenen. 

 

Bekende en veelgebruikte rotsplant soorten

Alle planten die op deze pagina worden weergegeven kunnen als rotsplant worden toegepast. Echter zijn er natuurlijk ook populaire en veelgebruikte rotsplantsoorten met bloemen. Bekende rotsplanten met witte bloemen zijn bijvoorbeeld de Anaphalis triplinervis, Gypsophila repens 'Alba', Campanula poscharskyana 'E.H. Frost' (Klokjesbloem) en Sagina subulata. Een populaire rotsplant met roze bloemen is de Arabis caucasica 'La Fraicheur', Silene schafta 'Splendens' of Saponaria ocymoides. Door middel van de verfijn-resultaten-functie op deze pagina kun je rotsplanten uitkiezen die volledig aansluiten bij jouw tuinsituatie en tuinwensen. Dankzij ons ruime assortiment zijn er altijd wel passende alpine planten te vinden! Probeer hierbij kruipende en laagblijvende rotsplanten (veelal vaste planten) te combineren met enkele solitaire heesters om zo ook wat hoogteverschil en afwisseling te creëren.

 

Verzorging en onderhoud van rotsplanten

Een alpenplant heeft net als alle andere tuinplanten verzorging nodig. Denk hierbij aan het bemesten van de planten, het verwijderen van uitgebloeide bloemen en het water geven bij aanhoudende droogte. Houd er bij de aanleg van een rotstuin rekening mee dat je nog wel bij de planten moet kunnen komen. Voor eventuele grote(re) rotstuinen kan het verstandig zijn om tijdens de aanleg van de tuin ook een sproei installatie aan te leggen. Alle verzorging van de plant is terug te vinden op de desbetreffende productpagina. Hierbij kun je precies zien wanneer en welke verzorging de rotsplant nodig heeft.

 

Rotsplant kopen bij Plant & Grow

Plant & Grow levert diverse soorten rotsplanten. Alle planten worden rechtstreeks vanaf de kwekerij geleverd. Hierdoor ben je verzekerd van sterke en goedkope rotsplanten. Na ontvangt van betaling worden de planten al binnen 1 tot 5 werkdagen bij je thuisbezorgd. Al onze planten worden op een zorgvuldige en stevige manier ingepakt zodat het transport naar onze klanten zonder kwaliteitsverlies kan plaatsvinden. Eventueel kunnen de Alpenplanten ook bij een DPD afhaalpunt in de buurt worden bezorgd, erg handig wanneer je overdag vaak niet thuis bent. Wacht niet langer en bestel je alpine planten vandaag nog in onze rotsplantenshop. Plant & Grow handelt volgens de Thuiswinkel Waarborg criteria en geeft daarbij ook nog als extra aangroeigarantie op de geleverde planten.

Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.