Borderplanten

Online borderplanten kopen, de sfeermakers van de tuin
Op zoek naar borderplanten voor in de tuin? Plant & Grow biedt de mooiste en kleurrijkste planten voor in je border(s). Door verschillende borderplanten met elkaar te combineren kun je ongeacht het seizoen, kleur creëren in je tuin. De borderplant omvat een breed scala aan producten, veelal uit de productgroepen vaste planten en siergrassen. Geef karakter aan je tuin en bestel je borderplanten vandaag nog in onze webshop.

Borderplanten zijn verkrijgbaar in verschillende bloem- en bladkleuren en variërend van lage tot hoge exemplaren. Deze tuinplanten kun je jaarrond kopen en aanplanten (zolang het niet vriest). Zet de hoogste borderplant(en) achter in een border, lagere vooraan in het plantvak.

Meer informatie

 
€ 1,89
Acaena buchananii Stekelnootje
Stekelnootje
Acaena buchananii
 
 
10 cm
€ 1,79
Acaena magellanica Stekelnootje
Stekelnootje
Acaena magellanica
 
10 cm
€ 1,69
Acaena microphylla 'Kupferteppich' Stekelnootje
 
10 cm
€ 2,99
Acanthus spinosus Stekelacanthus
Stekelacanthus
Acanthus spinosus
 
 
100 cm
€ 1,59
Achillea millefolium 'Cerise Queen' Duizendblad
 
 
 
100 cm
€ 2,19
Achillea millefolium 'Terracotta' Duizendblad
 
 
80 cm
€ 1,59
Achillea ptarmica 'The Pearl' Duizendblad
 
70 cm
€ 3,29
Aconitum carmichaelii 'Arendsii' Monnikskap
 
 
100 cm
€ 2,09
Agastache 'Black Adder' Dropplant
 
 
80 cm
€ 1,89
Agastache 'Blue Fortune' Dropplant
 
 
90 cm
€ 1,89
Agastache rugosa 'Alabaster' Dropplant
 
100 cm
€ 1,79
Ajuga reptans Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen
Ajuga reptans
 
15 cm
€ 2,19
Ajuga reptans 'Black Scallop' Kruipend zenegroen
 
20 cm
€ 1,79
Ajuga reptans 'Burgundy Glow' Kruipend zenegroen
 
15 cm
€ 1,99
Ajuga reptans 'Catlin's Giant' Kruipend zenegroen
 
25 cm
€ 1,69
Alchemilla erythropoda Dwergvrouwenmantel
Dwergvrouwenmantel
Alchemilla erythropoda
 
 
20 cm
€ 1,59
Alchemilla mollis Vrouwenmantel
Vrouwenmantel
Alchemilla mollis
 
40 cm
€ 1,69
Allium schoenoprasum Bieslook
 
 
30 cm
€ 1,69
Alyssum montanum 'Berggold' Schildzaad
 
20 cm
€ 3,19
Amsonia 'Blue Ice' Blauwe ster
 
60 cm
€ 1,89
Anaphalis triplinervis Siberisch edelweiss
Siberisch edelweiss
Anaphalis triplinervis
 
30 cm
€ 1,89
Anemone hupehensis 'Prinz Heinrich' Herfstanemoon
 
75 cm
€ 2,09
Anemone hupehensis 'Splendens' Herfstanemoon
 
 
80 cm
€ 1,99
Anemone hybrida 'Honorine Jobert' Herfstanemoon
 
100 cm
€ 1,99
Anemone hybrida 'Königin Charlotte' Herfstanemoon
 
80 cm
€ 1,99
Anemone hybrida 'Pamina' Herfstanemoon
 
70 cm
€ 1,99
Anemone hybrida 'Serenade' Herfstanemoon
 
80 cm
€ 2,09
Anemone hybrida 'Whirlwind' Herfstanemoon
 
90 cm
€ 1,69
Anemone sylvestris Anemoon
 
30 cm
€ 1,59
Aquilegia alpina Alpenakelei
Alpenakelei
Aquilegia alpina
 
 
40 cm
€ 1,79
Aquilegia vulgaris 'Black Barlow' Akelei
€ 1,79
Arenaria montana Zandkruid
 
25 cm
€ 1,69
Armeria maritima 'Alba' Engels gras
 
20 cm
 
 
Volgende pagina ›

Wat zijn borderplanten?

Een borderplant is een verzamelnaam van verschillende productgroepen tuinplanten (o.a. vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en heesters) die in een border aangeplant kunnen worden. Een border of plantvak is een strook grond (gedeelte van de tuin) die bedoeld is voor de beplanting. Een tuin bestaat meestal uit verschillende borders/plantvakken door de aanleg van paden, terrassen, gazon, muur of schutting. Hierdoor ontstaan er ‘afscheidingen’ tussen de borders waardoor de tuin uit meerdere plantvakken (beplantingsdelen) komt te bestaan. De ligging van de border is bepalend voor het aantal zonuren en daardoor dus bepalend voor de juiste plantkeuze. Zo krijgt het ene gedeelte van de tuin wellicht meer zonuren dan het andere. Houd hier in de beplantingskeuze rekening mee. 

Bijna de meeste borderplanten die online te bestellen zijn via onze webshop zijn volledig winterhard. Dit betekent dat ze een gemiddelde winter in Nederland makkelijk zonder extra bescherming kunnen overleven. De borderplanten zijn jaarrond verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt) en ideaal om je tuin kleur te geven.

 

Hoe en wanneer een border aanplanten

Alle borderplanten van Plant & Grow zijn potgekweekt. Dit heeft als grote voordeel dat de borderplant het hele jaar door aangeplant kan worden (zolang de bodem maar niet is bevroren) aangezien het wortelgestel dermate goed ontwikkeld is. Je bent dus niet meer afhankelijk van een bepaald seizoen. Welke planten in een border passen is afhankelijk van de standplaats (het aantal uren zon), budget en eigen tuinwensen (denk ook aan onderhoud). Wanneer je een border (plantvak) gaat aanleggen is het belangrijk dat allereerst de grondbewerking op de juiste manier is verricht en dat de bodem voldoende voedzaam is. Zorg voor een luchtige bodem (dus voldoende diep omspitten) en meng voldoende compost door de bovenste laag van de grond. Een border aanplanten is vaak het laatste gedeelte van een tuinverbouwing en zorgt daardoor al snel voor een kleurrijk geheel.

Hoe je een border aanplant is allereerst afhankelijk van de standplaats. Hierbij maken we grofweg onderscheid in drie soorten planten, namelijk planten voor in de volle zon (bijna heel de dag zon), in half schaduw (halve dag zon half dag schaduw) en planten voor in de schaduw (maximaal 2 uur zon per dag). Voor een plant is de standplaats (lees: het aantal uren zon) het belangrijkst. In de meeste gevallen is de grondsoort van ondergeschikt belang. Is de grondsoort wel belangrijk voor de plant? Dan staat dit nadrukkelijk beschreven in de productomschrijving van de desbetreffende borderplant. Wanneer je de standplaats van je border weet kun je een keuze gaan maken in beplanting. Zet laaggroeiende borderplanten vooraan in een border en zorg dat hoge borderplanten achteraan staan. Combineer daarbij wintergroene borderplanten samen met bladverliezende borderplanten. Zo heb je het hele jaar door kleur in de tuin. Met behulp van onze verfijn functie op deze pagina kun je heel gemakkelijk planten selecteren op bijvoorbeeld standplaats, hoogte of bloeikleur. Je kunt hiermee zelf de mooiste plantcombinaties maken. Eventueel kun je ook een complete border bestellen die al door de plantexperts van Plant & Grow zijn samengesteld. Laat je inspireren en doe ideeën op voor in de tuin! Bij de meeste borderplanten worden namelijk complete plantpakketten aangeboden. Voor wie niet zo'n groene vingers heeft is zo'n kant en klaar beplantingsborder een uitkomst. Zo'n borderplanten pakket wordt net als alle andere tuinplanten binnen één tot vier werkdagen bij je thuisbezorgd. 

Houd bij het inrichten van je border ook rekening met de volwassen hoogte/breedte van de plant. In een smalle border kun je dan ook beter planten zetten met een opgaande groeiwijze of borderplanten met een kruipende groeiwijze die door middel van snoei makkelijk in model te houden zijn.

 

Soorten borderplanten

Borderplanten zijn er in verschillende soorten en maten, van bijzondere borderplanten tot onderhoudsvriendelijk. De vaste plantenborders zijn hierbij het bekendst. Tuinborders met vaste planten zorgen namelijk voor kleur in de tuin. Of het nu gaat om witte, paarse, blauwe, roze of gele bloemen? Het rijk der vaste planten is zo enorm groot dat er altijd wel passende borderplanten te vinden zijn die aan jouw eisen voldoen. Voor bloeiende borderplanten kun je dus het beste zoeken bij vaste planten. Deze kleurrijke sfeermakers zorgen tegelijkertijd ook voor een romantische ambiance. Populaire borderplanten voor in de zon zijn bijvoorbeeld de Lavendel, Vrouwenmantel en Geranium. Dit zijn vaste planten die bijna de hele zomer bloeien. Bekende planten voor in de schaduw zijn de Astilbe en Skimmia japonica 'Rubella'.

Andere hippe borderplanten zijn de siergrassen! Deze kunnen zowel decoratief zijn vanwege de bloei maar ook vanwege het blad. Vaste planten en siergrassen zijn ook samen te gebruiken voor mooie combinaties. Wanneer je in de tuin een verhoogde border hebt dan zijn hangende borderplanten (bodembedekkers) erg mooi als randbepanting. Ze groeien sierlijk over de randen heen wat zorgt voor een natuurlijk en speels effect. De laatste jaren zijn geurende border planten ook steeds populairder geworden. Vaak zijn deze groep borderplanten ook erg geschikt voor insecten. Denk hierbij aan hommels, bijen en vlinders. Om die reden zijn er bij Plant & Grow ook specifieke bijen- en nectarplanten te vinden in de webshop. 

 

Verzorging van de borderplant

De verzorging van een borderplant is niet veel anders van andere tuinplanten. Per product omschrijven wij alle verzorging- en onderhoudtips die je kunt verwachten. Samengevat moeten je rekening houden met: onderstaande verzorging:

  • Snoeien: bladverliezende borderplanten moeten jaarlijks in het vroege voorjaar, net voordat de plant opnieuw begint uit te lopen, teruggesnoeid worden. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of heggenschaar. Snoei hierbij de verdorde bladeren en stengels tot zo'n 5 cm boven de grond terug. Snoei bij voorkeur niet in het najaar. Deze oude bladeren en stengels beschermen de plant van nature bij vorst in de winter. Zou je in het najaar snoeien, dan snoei je de 'winterjas' van de plant weg. Uitgebloeide bloemen mogen direct nadat ze uitgebloeid zijn weggesnoeid worden. Dit bevorderd de ontwikkeling van nieuwe bloemen en voorkomt tevens dat energieverspilling van de plant wordt voorkomen. Alle energie gaat dan namelijk naar de nieuwe bloemen, bladeren en stengels. Groenblijvende borderplanten kun ook het beste in het voorjaar gesnoeid worden. Snoei hierbij enkele de verdorde, bruine, lelijke en/of kruisende takken weg.
  • Bemesten: om mooie bloeiende borderplanten te hebben is het belangrijk om tijdig te bemesten. Het beste tijdstip is het voorjaar en zomer, dus twee keer per jaar. Goede mest voor border planten is de Pokon Bio Tuinmest. Dit is een goedkope, universele en biologische meststof die geschikt is voor alle borderplanten. Bemest bij voorkeur op een moment dat er op korte termijn regen wordt voorspelt. Zodra de mestkorrels in contact komen met vocht zullen de voedingstoffen worden vrijgelaten. Met name snelgroeiende borderplanten (op arme gronden) dienen tijdig bemest te worden om te voorkomen dat ze een voedingstekort oplopen. Kenmerken die duiden op een mesttekort zijn een lichtgroene/gele bladkleur en tragere groei. Wil je de makkelijkste borderplanten waar niet veel mee mis kan gaan? Kies dan voor een Vinca, Campanula of Coreopsis (een middelhoge vaste plant).
  • Water geven: welke borderplanten je ook kiest, ze hebben uiteindelijk allemaal water nodig om te kunnen groeien. Uiteraard maakt het verschil of je te maken hebt met een van nature al droge grond of vochtige grond. Vuistregel is om na aanplanten van de nieuwe borderplanten de eerste periode regelmatig water te geven zodat de bodem voldoende vochtig blijft aanvoelen. Zodra de planten eenmaal zijn geworteld kunnen ze zelf veel makkelijker op zoek naar vocht in de bodem. In dat geval geldt dat er alleen water gegeven moet worden bij aanhoudende droogte. Geef hierbij liever in een keer flink water dan iedere dag een klein beetje. Dit is voor de ontwikkeling van het wortelgestel beter.

 

Borderplanten kopen bij tuinplanten webshop Plant & Grow

Alle borderplanten van Plant & Grow worden rechtstreeks vanaf de kwekerij geleverd. Hierdoor ben je verzekerd van topkwaliteit planten tegen een zeer scherpe prijs. Of het nu gaat om onderhoudsvriendelijke soorten of om bladhoudende borderplanten, je vind het in onze webshop! Binnen één tot vier werkdagen worden de bestelde planten al bij je thuisbezorgd. Zijn er nog onduidelijkheden of wens je voorafgaand aan je bestelling nog persoonlijk tuinadvies (over de beplanting)? Neem dan snel contact op met de klantenservice van Plant & Grow. Wij helpen je graag verder! Wacht niet langer en bestel je borderplanten vandaag nog!

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes
Wij zijn gecertificeerd!

Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice


Onze socials
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies