Vaste planten

Vaste planten kopen kan voordelig online bij Plant & Grow. Bekijk hieronder ons volledige assortiment vaste planten soorten geschikt voor in de tuin, balkon, terras of border.

Meer informatie

Filter
Pagina 1 / 13
 • Toon
 
10 cm
1 Review
Stekelnootje
Acaena buchananii
2
29
Va.
Populair
10 cm
2 Reviews
2
09
Va.
125 cm
2
59
Va.
100 cm
Stekelacanthus
Acanthus spinosus
3
29
Va.
Populair
120 cm
1 Review
2
19
Va.
60 cm
2
39
Va.
60 cm
Populair
80 cm
80 cm
70 cm
2
09
Va.
25 cm
2
09
Va.
100 cm
1 Review
3
59
Va.
Rechtstreeks van de kweker
Aangroei garantie
Populair
80 cm
1 Review
2
49
Va.
Populair
90 cm
1 Review
2
39
Va.
Populair
100 cm
15 cm
2 Reviews
Kruipend zenegroen
Ajuga reptans
2
39
Va.
Populair
15 cm
1 Review
2
29
Va.
Aanbieding
15 cm
1 Review
2,49
2
19
Va.
25 cm
2
39
Va.
20 cm
2 Reviews
2
19
Va.
Populair
40 cm
2 Reviews
Vrouwenmantel
Alchemilla mollis
2
09
Va.
Populair
30 cm
1 Review
2
19
Va.
20 cm
2
09
Va.
60 cm
3
29
Va.
Aanbieding
30 cm
2,09
2
29
Va.
75 cm
80 cm
2
39
Va.
Populair
100 cm
2
39
Va.
80 cm
70 cm
2
39
Va.
80 cm
2
29
Va.
90 cm
2
39
Va.
Populair
30 cm
2
29
Va.
 
 
Volgende pagina ›

Vaste plant kopen

Ben je op zoek naar mooie vaste planten of heb je altijd al gedroomd van een vrolijke en bloeiende tuin? Koop dan nu voordelig online je tuinplanten bij Plant & Grow. Creëer leven in de tuin en geniet het hele seizoen van de mooiste bloemen, kleuren en geuren! Vind je je tuin wat grauw, kies dan voor de mooiste vaste planten soorten die gedurende het jaar uitgroeien met de meest kleurrijke bloemen. We hebben vaste planten voor in potten en plantenbakken maar uiteraard ook voor in de tuin (volle grond).

Maak gebruik van onze online zoekfunctie, zo vind je de mooiste vaste planten voor in je border, tuin of balkon. Ons assortiment vaste planten bestaat uit bijen- en nectarplanten, bladplanten, borderplanten, kruidenplanten, prairieplanten en rotsplanten.

 

Wat zijn vaste planten?

Een vaste plant wordt ‘vast’ genoemd omdat de plant langer dan twee jaar leeft en meer dan één keer in haar leven bloeit. Ze zijn geschikt voor buiten, zowel voor in de volle grond als voor in bloembakken. Kenmerkend van de vaste plant zijn veelal de talrijke en kleurrijke bloeiwijzen met de kruidachtige delen die vrijwel niet verhouten. Veelgebruikte vasten planten in onze tuinen zijn onder andere de Geranium (Ooievaarsbek), Lavendel, Achillea millefolium en Phlox subulata.

 

Het verschil tussen winterharde planten en niet-winterharde planten

De vaste planten zijn op te delen in een winterharde plant en een zachte of halfwinterharde plant. In het najaar en winter sterft de plant bovengronds af om vervolgens ondergronds te overleven (met wortels, worteldelen, bollen en/of knollen). Zodra de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, loopt de vaste plant opnieuw uit met nieuwe stengels en bladeren en zal vervolgens later in het seizoen weer volop bloeien. Bijna alle vaste tuinplanten in onze webshop zijn volledig winterhard en doorstaan dus een gemiddelde winter in ons land goed. Per plansoort wordt dit in onze webshop weergegeven. Wintervaste planten lopen geen schade op bij vriesweer. Halfwinterharde planten (ook wel matig/slecht winterhard genoemd) kunnen niet tegen (te) koude temperaturen. Een voorbeeld hiervan is de Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies'. Deze plant dient bij vorst beschermt te worden om te zorgen dat de plant niet (te ver) invriezen. Alle tips lees je in ons blog kwetsbare tuinplanten beschermen bij vorst.

 

Hoogte van de vaste plant

De meeste vaste border planten bereiken in twee groeiseizoenen de volwassen hoogte. Vaste tuinplanten zijn grofweg verkrijgbaar van enkele centimeters hoog tot maximaal 250 cm hoog. Bekende lage vaste planten (tot maximaal 30 cm hoog) zijn de Anemone sylvestris, Stekelnootje, Sagina subulata (Vetmuur), Geranium macrorrhizum 'Spessart' (ook als bodembedekker te gebruiken) en Anaphalis triplinervis. Deze laagblijvende vaste planten zijn vrijwel jaarrond verkrijgbaar bij Plant & Grow. Populaire middelgrote vaste planten zijn Persicaria amplexicaulis, Bruidssluier en Agastache 'Black Adder'. Voor echte 'body' en hoogte in de tuin (150 tot 250 cm hoog) kom je uit bij de Eupatorium, Lavatera 'Barnsley' en de Verbena (IJzerhard, een vaste plant met paarse bloemen). Houd er rekening mee dat vaste planten levende producten zijn en dus per jaargetijde (enorm) kunnen verschillen. Denk hierbij aan bloei, grootte of kleur van de buitenplant. Hierdoor bestaat de kans dat het uiterlijk van de vaste planten die je in de webshop van Plant & Grow kunt kopen, enigszins af kunnen wijken van de productfoto’s. Desalniettemin is de kwaliteit uitstekend aangezien de planten direct vanaf de kwekerij worden geleverd. De hoogte van de vaste plant hangt ook af van de verzorging en het onderhoud die je de vaste planten geeft. 

 

Het assortiment vaste planten soorten van Plant & Grow

In het assortiment van Plant & Grow vind je een groot aanbod kwaliteit vaste borderplanten, afkomstig vanaf verschillende kwekerijen. Zo kun je bij ons vaste planten kopen die vroeg in het jaar bloeien, maar ook laat- bloeiende vaste planten zijn bij ons te vinden. Daarnaast verkopen wij zon-minnende vaste planten soorten (denk aan de zonnehoed plant, kattenstaart plant en Phlomis russeliana - Brandkruid) maar ook schaduwrijke planten zoals de Hosta plant, Tiarella cordifolia en Mansoor. Alle vaste planten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes. Onder de categorie vaste tuinplanten vind je ook nog subcategorieën, waaronder rotsplantenprairieplanten en bijenplanten.

 

De ideale mix van vaste tuinplanten voor in jouw tuin

Door een goede mix van vaste planten te maken kun je (vrijwel) het hele jaar door genieten van je tuin (ook in de winter met bijvoorbeeld de Helleborus argutifolius die dan bloeit). Hierdoor is het een goed idee om bij de aanleg van je tuin vaste planten op de juiste manier te combineren. Vaste bloeiende planten kun je daarbij ook goed combineren met bladplanten. In dat geval creëer je niet alleen sierwaarde door de bloemen, maar ook door de vorm/kleur van het blad. Kies in je border voor zonminnende planten (vaste planten voor in de zon) bijvoorbeeld de Pennisetum alopecuroides (siergras/bladplant) samen met Persicaria bistorta 'Superba'. Combineer die met de Geranium 'Rozanne' en Vinca minor als randbeplanting/onderbeplanting. Door deze mix creëer je een volle border waarbij je voor iedere vaste plant de ideale plek inricht. Veel mensen vragen zich af welke vaste planten in de zon goed groeien en welke vaste planten in de schaduw goed groeien. Om deze reden staat bij elke vaste plant vermeldt in welke omgeving zij het beste gedijen. Daarnaast vind je eenvoudig de juiste buitenplanten met behulp van onze plantconfigurator.

 

De schoonheid van de tuinplant

Vaste planten zijn niet meer weg te denken uit onze tuinen. De grote diversiteit van de vaste planten uiten zich in (bloem)kleuren, vormen, eigenschappen en hoogte. Plant & Grow heeft allerlei soorten in het assortiment en maakt onderscheid tussen lage vaste planten en hoge vasten planten. Sommige vaste planten lenen zich perfect voor in een bloembak, pot of border. Andere doen het perfect op zandgrond, in de volle zon of schaduw. Voor iedere (specifieke) tuinsituatie is een passende vaste plant te vinden. De grootste sierwaarde ontstaat door met name de bloemen. Daarnaast zijn ze voorzien van opvallende bladeren, groeiwijze en geuren die een toegevoegde waarde geven aan iedere tuin. Rijkbloeiende vaste planten zijn onder andere de Helenium 'Moerheim Beauty', Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' (vaste plant met gele bloemen), Geranium macrorrhizum spessart en Persicaria amplexicaulis 'Speciosa'.

Doordat het rijk der vaste planten zo enorm groot is kan een tuin of balkon door de juiste plantkeuze jaarrond omgetoverd worden tot een bloeiend en kleurrijk geheel. In ieder seizoen zorgen ze voor een ander gezicht in de tuin. Door gebruik te maken van wintergroene (groenblijvende) vaste planten voorkom je dat niet alle planten in de winter bovengronds afsterven. Het is verstandig hier rekening mee te houden wanneer je vaste planten gaat kopen. Een veelgebruikte groenblijvende vaste plant/siergras is de Liriope muscari 'Moneymaker' en kan zowel in de voortuin als achtertuin toegepast worden.

 

Meer biodiversiteit in je tuin dankzij vaste planten

Naast de schoonheid van de planten vertegenwoordigen ze ook een waardevolle ecologische functie. Zo bieden (lang) bloeiende vaste planten een voedselbron voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. Wie vaste planten koopt om de tuin op te vrolijken levert hierbij indirect ook een bijdrage aan de natuur. Hierbij biedt Plant & Grow speciale bijen- en nectarplanten voor wie hier extra waarde aan hecht. Veelgebruikte bijenplanten zijn de Echinacea 'Fatal Attraction' (een echte zomerbloeier!), Veronica, Malva, Lampepoetser, Stachys monnieri 'Hummelo' en Lavandula hidcote. Deze zomerbloeiers brengen kleur en leven in je tuin!

 

Wanneer bloeien vaste planten?

De bloeiperiode van vaste planten kan onderling enorm verschillen. Zo zijn er soorten die in het vroege voorjaar de tuin al omtoveren tot een bloemenzee, sommige bloeien pas in de nazomer. Het overgrote deel bloeit in de zomermaanden (juni en juli) waarbij de gemiddelde bloeiperiode zo’n 2 tot 3 weken duurt. Om die reden worden vaste planten ook wel zomerbloeiers genoemd. Wie de tuin het gehele seizoen spannend wil houden, doet er goed aan om vaste planten te combineren die ieder in een andere periode bloeien. Ook combinaties met siergrassen, bodembedekkers en sierheesters zijn absoluut mogelijk, zeker met alle wit bloeiende vaste planten. Wanneer de ene vaste plant is uitgebloeid, begint de ander (vaste) plant met bloeien waardoor er altijd wel kleur te vinden is in de tuin.

Daarnaast zijn er ook vaste planten zijn nauwelijks bloeien maar door het blad erg decoratief zijn zoals bijvoorbeeld de Rodgersia aesculifolia, Heuchera micrantha of Ezelsoor plant. Door de prachtige kleuren of vormen van het blad zijn ze erg decoratief en laten zich hierbij perfect combineren met bijvoorbeeld bloeiende vaste planten. Sommige soorten Geraniums die ook als bladplanten gebruikt kunnen worden verspreiden hierbij tevens een heerlijke geur.

 

Toepassingsmogelijkheden van de vaste plant

Omdat de vaste planten familie zo enorm groot is en de tuin als het ware bestaat uit verschillende microklimaten, is er voor ieder ‘gebiedje’ in de tuin wel een passende plant te vinden. Zowel voor droge grond vaste planten als vaste planten voor op natte gronden. Bijna iedere vaste plant die wij in de tuin gebruiken komt oorspronkelijk uit een heel ander gebied, waardoor de planteigenschappen onderling kunnen verschillen wat invloed kan hebben op de toepassingsmogelijkheden in de tuin. Zo groeit de ene vaste plant in de volle zon, de andere in de halfschaduw en sommige weer op alleen schaduwrijke plekken. Daarnaast kunnen er verschillen zijn tussen de bodemeisen waarnaar de tuinplant verlangt. Denk hierbij aan zand, klei of leemgronden op een zure of juist kalkminnende bodem. Over het algemeen gedijen de meeste vaste planten zonder problemen in andere zones. Per vaste plant beschrijft Plant & Grow de eigenschappen zodat je als klant altijd de geschikte vaste plant voor in de tuin kunt kopen.
Over het algemeen worden vaste planten als volgt gebruikt:

 • In een border (solitair of in kleine/grote groepen bij elkaar)
 • In de tuin met verschillende soorten bij elkaar
 • Sommige soorten In rotstuinen. Bekende rotsplantjes zijn de Sedum, Arenaria montana (zandkruid), Leptinella squalida, Scutellaria incana en Eryngium planum.
 • Sommige in kruidentuinen (Wijnruit en Thymus citriodorus zijn sterke vaste kruidenplanten)
 • Als potplant voor op het balkon of terras (denk aan een Fuchsia).
 • Bodembedekkende vaste planten zoals Persicaria affinis 'Darjeeling Red', Geranium macrorrhizum 'Bevan's Variety', Scaena buchananii en Armeria maritima.
 • In plantenbakken voor buiten (bijvoorbeeld Geranium soorten, Salvia planten of Heuchera 'Caramel')
 • Langs vijverranden en oevers (Darmera peltata en Bergenia cordifolia zijn erg geschikt)

 

Verzorging en aanplanten van vaste tuinplanten

Over het algemeen hebben vaste zomerbloeiers relatief weinig verzorging en onderhoud nodig. Wanneer je vaste planten wilt gaan aanplanten is het belangrijk dat de basis goed is, namelijk de bodem. Lees meer tips over de grondbewerkingen en het aanplanten op deze pagina met plantinstructies. Omdat alle planten van Plant & Grow potgekweekt kunnen ze jaarrond geplant worden (zolang het op 't moment van aanplanten maar niet vriest). Alle verzorging en onderhoud tips zijn per vaste planten soort terug te vinden op de desbetreffende productpagina.

 

Wanneer kun je vaste planten het beste aanplanten?

In principe kan dit jaarrond zolang het maar niet vriest of sneeuwt. Dit komt omdat al onze vaste planten in pot worden opgekweekt en daardoor dus een goed ontwikkeld wortelgestel hebben. Zodra het potje wordt verwijdert en de plant in de grond wordt gezet, kan de plant zich direct gaan wortelen als de bodemtemperatuur hoog genoeg is. Vroeger kwamen alle vaste planten uit de volle grond (waarbij het wortelgestel beschadigd raakte) en werden ze als 'kale wortel' geleverd. Om die reden kon je vroeger alleen aanplanten in het voorjaar of najaar. Tegenwoordig worden alle vaste planten in pot opgekweekt waardoor je ze zowel kan aanplanten in het voorjaar, zomer, najaar en winter. Dit geldt zowel voor bladverliezende als voor wintergroene vaste planten.

Vorstgevoelige vaste planten kunnen het beste in het voorjaar/zomer aangeplant worden. Aangezien de meeste vaste planten winterhard zijn in ons klimaat is dit slechts een uitzondering. Per product vermelden wij op onze website wat de winterhardheid is van de plant en dus wanneer deze het beste aangeplant kan worden.

 

Wanneer kun je vaste planten soorten verplanten?

Het verplanten van vaste planten kun je het beste doen in of het (vroege) voorjaar of het (late) najaar. De vaste plant is dan nog net in rust (voorjaar) of heeft zijn groeispurt gehad (najaar). Verplant je in het voorjaar? Dan kun je tegelijk de eventuele verdorde bladeren en stengels wegsnoeien. Verplant je in het najaar en is er nog behoorlijk wat bladmassa? Snoei de plant dan behoorlijk terug zodat de plant getriggerd wordt om de energie in de wortels te stoppen in plaats van de bladeren. Zorgt dat er nog wel wat bladeren aan blijven zitten, deze vormen een natuurlijke beschermlaag tegen vorst in de winter.

Heb je geen keus en moeten er vaste planten in de zomer worden verplant? Snoei de plant dan eerst terug tot zo'n 10-15 cm boven de grond, de plant verdampt dan namelijk minder vocht. Geef dagelijks water om te voorkomen dat de plant uitdroogt. 

 

Wanneer moet je vaste planten snoeien of wegsnoeien?

Uitgebloeide bloemstengels kun je het beste meteen wegknippen om zo nieuwe bloei te stimuleren. Verdorde bladeren en stengels kun je het beste pas in het vroege voorjaar wegsnoeien aangezien deze van nature bescherming bieden bij vorst in de winter. Sommige vaste planten zoals de Salvia en Nepeta mogen direct nadat ze zijn uitgebloeid volledig teruggesnoeid worden. De planten zullen vervolgens opnieuw uitlopen en zorgen voor een tweede bloei in de nazomer). Meer snoeitips? Zie onze pagina vaste planten snoeien!

 

Waarom moet je vaste planten scheuren?

Sommige vaste planten moeten na 2 tot 3 jaar worden gescheurd (in voorjaar of najaar) voor het behoud van een mooie (bloeiende) plant. Dit scheuren wordt ook wel delen genoemd. Een vaste plant breidt zich namelijk uit in de breedte en in de kern verliest de plant zijn groeikracht. Door de tuinplant in zijn geheel uit te graven en op te splitsen in meerdere delen, kan de kern worden verwijdert en de jonge, gezonde plantdelen (aan de buitenkant) worden teruggeplant. Door deze handeling uit te voeren ben je weer voor jaren verzekerd van een groei-krachtige plant. Per plantsoort staat beschreven of en wanneer de plant gescheurd moet worden. Niet alle, zoals Lavendel planten hoeven gescheurd te worden. Bekijk dit dus per soort alvorens je vaste planten online gaat bestellen in onze webshop.

 

Resterend onderhoud en verzorging van vaste planten

 • Jaarlijkse bemesting, 2 maal (in het voorjaar en zomer).
 • Water geven bij langdurige droogte.
 • In sommige gevallen ondersteuning om hangende (of knakkende) takken te voorkomen.
 • Bescherming bij (strenge) vorst in de winter.

 

Vaste planten online kopen bij Plant & Grow

Plantengrow.nl is een servicegerichte en gespecialiseerde webshop in de verkoop van onder andere vaste planten. Alle planten die in onze webwinkel worden aangeboden komen rechtstreeks van de kweker. Hierdoor ben je als klant verzekerd van hoge kwaliteit vaste planten die met de juiste verzorging goed zullen gaan groeien en bloeien.

Om transport van de tuinplanten zonder kwaliteitsverlies te laten plaatsvinden verpakken wij al onze producten op een stevige en zorgvuldige manier. Vanwege onze nauwe samenwerking met kwekers en logistieke partners kunnen wij je bestelde vaste planten al binnen 1 tot 4 werkdagen bij je laten thuisbezorgen! De kosten van de vaste plant varieert per soort en potmaat. Vaste planten kopen met een divers aanbod doe je bij Plant & Grow.

Op zoek naar exotische planten, groenblijvende bomen, bodembedekkers of coniferen? Ook die verkopen we natuurlijk bij Plant & Grow. Neem een kijkje op de andere pagina’s van onze webshop!

 

Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.