Wanneer kan ik mijn tuin aanplanten?


Regelmatig ontvangen wij vragen in welke periode van het jaar er geplant kan worden. Je wilt natuurlijk wel dat de gekochte planten in onze webshop het goed gaan doen. Hoewel vroeger de meeste tuinplanten uit de volle grond kwamen, worden tegenwoordig de meeste planten in potten geteeld (ook wel containerplanten genoemd). Dit biedt vele voordelen voor zowel de kweker als voor de consument, met name het jaarrond kunnen planten ongeacht het seizoen. Om die reden biedt Plant & Grow alleen maar potgekweekte tuinplanten aan in de webshop.

 

Wanneer aanplanten?

Alle tuinplanten van Plant & Grow kunnen jaarrond geplant worden. Dit komt omdat al onze planten potgekweekt zijn. Potgekweekte planten bieden vele voordelen, waaronder dat ze jaarrond geplant kunnen worden. Bekijk alle leverbare planten in onze webshop. Doordat de planten al vanaf kleine stekjes in de potten worden opgekweekt, kan het wortelgestel zich perfect ontwikkelen in de kwekerij. Iedere plant heeft als het ware zijn eigen 'micro biotoop' in de pot en kan daardoor zonder last van concurrentie groeien. Alle voedingsstoffen zijn voor de plant waardoor ook het wortelgestel zich sterk kan ontwikkelen. Het voordeel hiervan is dat de zogenoemde containerplanten het gehele jaar door geplant kunnen worden, met uitzondering tijdens vorst (en sneeuw). Zelfs op zonnige en warme dagen kunnen de planten gezet worden. Belangrijk hierbij is wel om na het aanplanten de grond goed vochtig te houden. Wil je meer tips en trics over het aanplanten? Lees dan onze plantinstructies.

Daarnaast snoeien kwekers de planten met enige regelmaat terug, puur ter bevordering van de ‘uiteindelijke’ kwaliteit. Hierdoor vertakken de planten (vanaf de grond) mooier en wordt een prikkel gegeven om nog meer wortels te vormen in de pot. Al deze handelingen bevorderen uiteindelijk de kwaliteit en aangroei van de plant. Op het moment dat de plant uit het potje wordt gehaald, gaat geen één wortel verloren en zal de plant zich snel wortelen in de tuin. In combinatie met de juiste grondbewerkingen die tevens te lezen zijn in onze plantinstructies, is uitval vrijwel onmogelijk. Dit maakt het dus mogelijk om zowel in het voorjaar, zomer, herfst als winter te planten. De beperking van het plantseizoen tot voor- en najaar komt hierdoor te vervallen. Met andere woorden, je kunt op ieder gewenst moment (zolang het niet vriest) je tuin aanplanten met de potgekweekte planten van Plant & Grow.

Wanneer verplanten?

Hoewel potgekweekte planten vrijwel het hele jaar door geplant kunnen worden, is het verplanten van tuinplanten wel gebonden aan bepaalde periodes. Het verplanten kan het beste gebeuren wanneer de plant in rust is namelijk in het begin van de herfst of aan het einde van de winter, begin lente. De kans op goede hergroei van de plant is dan het grootst. Over het algemeen laten kleine bomen, heesters, vaste planten en siergrassen zich makkelijk verplanten mits de wortels zo min mogelijk worden aangetast. Probeer de kluit altijd zo groot mogelijk te houden en laat hierbij de aarde zoveel mogelijk aan de wortels zitten. Daarnaast kan het snoeien van de plant een succesvolle aangroei vergroten. De verhouding tussen de wortels (ondergronds) en het takkenstelsel (bovengronds) moet enigszins in evenwicht zijn. Daarnaast geef je door middel van snoei  een signaal aan de plant om (sneller) nieuwe (haar)wortels te vormen. 

  • Bij (kleine) bomen en sierheesters kun je in de meeste gevallen zo’n 1/3 terugsnoeien en bij snelgroeiende heesters zelfs nog wat meer (mocht dit nodig zijn). 
  • Bladverliezende siergrassen kunnen bij het verplanten ook worden teruggesnoeid, afhankelijk van de periode/hoeveelheid bladstengels die (nog) aan de plant zitten. Vaste planten, groenblijvende siergrassen en bodembedekkers hoeven in de meeste gevallen niet extra teruggesnoeid te worden. Scheur de vaste planten en siergrassen tijdens het verplanten meteen en zet de jonge, buitenste plantdelen terug.
  • Klimplanten laten zich lastiger verplanten. Klimplanten kunnen bijvoorbeeld vastzitten aan de muur, schutting of pergola. Probeer zoveel mogelijk de takken te behouden. Snelgroeiende klimplanten kunnen daarentegen wel drastischer worden teruggesnoeid. Ze zullen in het voorjaar weer snel uitlopen.
  • Ook haagplanten laten zich wat lastiger verplanten. Hagen die zo’n 3 tot 5 jaar staan zijn nog te verplanten, maar haagplanten die langer dan 5 jaar staan zijn risicovoller om te verzetten. Bladverliezende hagen kunnen het beste in de winterperiode worden verplant, groenblijvende haagplanten vanaf oktober. 

Wat extra verzorging van je planten kan in deze ‘verplant-periode’ zeker geen kwaad. Denk hierbij aan extra water geven in droge en zonnige periodes, biedt bescherming bij vorst of harde wind en controleer de plant op eventuele ziektes en plagen. In de herstelperiode hebben de tuinplanten namelijk minder ‘weerstand’ dus extra controle is zeker aan te raden. Na een aantal weken zal de plant weer voldoende hersteld zijn en zich klaar maken om weer opnieuw te groeien en bloeien in de tuin.
Heb je hele grote bomen en heesters die verplant moeten worden? Dan is het verstandig om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Bij grote exemplaren gaat namelijk jaren aan voorbereiding vooraf voordat de boom succesvol verplant kan worden.

Om te voorkomen dat tuinplanten al na enkele jaren verplant moeten worden (omdat ze te groot zijn geworden), is het verstandig om vooraf al te kijken hoe groot de plant uiteindelijk wordt. In onze webshop staat bij iedere plant de uiteindelijke hoogte vermeld. Zo kom je nooit voor (ongewenste) verrassingen te staan.Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.