Sedum (Vetkruid/Muurpeper)

Vetkruid (Sedum) planten bestellen
De Sedum is een plant uit het geslacht van de vetplantenfamilie (Crassulaceae) met zo'n 400 tot 500 verschillende soorten. In Nederland en België is de plant ook bekend onder de namen Hemelsleutel, Muurpeper of Vetkruid. Oorspronkelijk komen de Sedum soorten voor over het gehele noordelijk halfrond, vaak in drogere en rotsachtige gebieden.

Meer informatie


Filter
Pagina 1 / 1
  • Toon
 
50 cm
1 Review
2
29
Va.
Populair
60 cm
2
29
Va.
Populair
50 cm
2
49
Va.
5 cm
2
09
Va.
5 cm
2
09
Va.
10 cm
15 cm
30 cm
2
09
Va.
25 cm
2
19
Va.
10 cm
10 cm
40 cm
Rechtstreeks van de kweker
Aangroei garantie
15 cm
2 Reviews
2
19
Va.
15 cm
15 cm
2
09
Va.
10 cm
Muurpeper
Sedum acre
uitverkocht
10 cm
uitverkocht
10 cm
uitverkocht
15 cm
uitverkocht
10 cm
1 Review
Vetkruid
Sedum lydium
uitverkocht
20 cm
uitverkocht
10 cm
Zacht vetkruid
Sedum sexangulare
uitverkocht
20 cm
uitverkocht

Sedum planten zijn succulenten die water opslaan in hun bladeren. De naam 'succulent' komt van het Latijnse woord sucus, dat sap betekent. Door de opslag van water in het blad kunnen sedumplantjes zeer goed tegen droogte. Daarbij stellen ze weinig eisen aan de standplaats waardoor het Vetkruid het eigenlijk altijd wel goed doet. In combinatie met het mooie uiterlijk van de plant maakt de Sedum tot een van de populairste planten die zeer onderhoudsvriendelijk zijn. De kleur van het blad verkleurd gedurende het jaar waardoor de Sedum er ieder seizoen weer anders en bijzonder mooi uitziet! De Sedum plant bloeit afhankelijk van de soort met geel, wit, rood, groen en/of roze bloemen. Met name de laagblijvende en bodembedekkende soorten hebben een bloeitijd in de zomermaanden. De hoger groeiende soorten bloeien over het algemeen wat later in de zomer, tot ver in de herfst. De veelal kleine bloempjes zijn erg geliefd onder vlinders, bijen en hommels en leveren daarbij dus ook een belangrijke bijdragen aan de nectarvoorziening.

 

Hoe kan Sedum worden gebruikt in de tuin?

De Sedum soorten in het assortiment van Plant & Grow variëren in de hoogte van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter hoog, van wintergroen/groenblijvende tot bladverliezende Sedum planten. Vetkruid is hierbij perfect te gebruiken als bodembedekker, als dakbedekking (beplanting op het dak), in borders, potten en plantenbakken of tussen de tegels in de tuin. Daarbij kan de Sedum worden toegepast in een verticale wand of als 'voegenvuller' tussen muurtjes en rotspartijen. Het onderhoud aan de plant is minimaal en maakt het daarom tot een zeer geliefde tuinplant. Een absolute aanrader voor in onderhoudsarme tuinen. De laatste jaren is de Sedum ook steeds populairder geworden door de opkomst van 'groene daken'. Momenteel worden er complete trendy Sedumdaken aangelegd die vele voordelen bieden namelijk: 

  • Zo heeft een Sedumdak een isolerende werking. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, in de zomer creëert het een koelend effect.
  • De Sedum heeft een geluidsabsorberende eigenschap waardoor omgevingsgeluid wordt geabsorbeerd.
  • De levensduur van het dak wordt verlengd. De Sedumbeplanting beschermt het dak tegen vel zonlicht, regen en grote temperatuur verschillen.
  • In met name steden zorgt een groen dak voor een 'groenere' leefomgeving
  • Fijnstof in de lucht wordt opgenomen.
  • Groendaken halen CO2 uit de lucht, een van de grootste veroorzakers van de klimaatverandering
  • Bij noodweer dient een Sedumdak als buffer voor de grote hoeveelheden neerslag. Door de absorberende werking van het Vetkruid is de kans op wateroverlast kleiner. 

Deze Sedumdaken kunnen worden aangelegd door Sedem matten te leggen of door gewoon losse Sedumplantjes te zetten. Plant & Grow heeft geen Sedummatten in zijn assortiment, alleen losse planten in de potmaat P9 of P17 (dit is een pot met een diameter van 9 en/of 17 cm). Sedum planten kopen kan voordelig online in onze webshop. Bekijk op deze pagina alle onze soorten Hemelsleutel.

 

Verzorging van de Sedum

Afgezien van hoe het Vetkruid wordt gebruikt, het is en blijft een geweldig plantje met vele voordelen en toepassingsmogelijkheden. Sedum is een vaste plant die op vrijwel iedere grondsoort groeit, al hebben goed doorlatende (droge) gronden in de volle zon wel de voorkeur. De bodembedekkende Sedum soorten en soorten die wat hoger worden (zo'n 40-50 cm) mogen twee keer per jaar bemest worden, namelijk in het voorjaar en de zomer. Muurpeper laat zich daarbij makkelijke combineren met andere tuinplanten. De laagblijvende Sedum soorten hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, eventueel de uitgebloeide bloemen. De wat grotere Sedum soorten kunnen het beste in het vroege voorjaar (eind maart) tot zo'n 5 cm boven het maaiveld worden teruggesnoeid. De plant zal vervolgens weer volledig opnieuw uitlopen.

 

Sedum (Vetkruid) kopen bij Plant & Grow

Sedum planten bestellen kan voordelig online in onze webwinkel. Alle planten komen rechtstreeks van de Sedum kweker. Hierdoor ben je verzekerd van topkwaliteit planten. Aangezien alle Sedum soorten van Plant & Grow in pot worden opgekweekt kun je deze jaarrond aanplanten. Bestelde planten worden al binnen één tot vijf werkdagen bij je thuisbezorgd. Wacht niet langer en koop vandaag nog je Sedum planten in onze webshop!

 

Sedum (Vetkruid/Muurpeper) Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen over Sedum (Vetkruid/Muurpeper)


Wat is Sedum?

Sedum is een populaire tuinplant die op verschillende manieren kan worden toegepast. Door de opslag van water in het blad verdraagt de plant droge omstandigheden zeer goed. Mede daardoor is het Vetkruid tevens een erg onderhoudsvriendelijke vaste plant.


Wanneer Sedum planten?

De Sedum planten van Plant & Grow zijn potgekweekt en kunnen daardoor jaarrond aangeplant worden zolang de temperaturen tijdens het aanplanten maar boven het vriespunt zijn. Je bent dus niet meer afhankelijk van bepaalde plantseizoenen.


Is Sedum winterhard?

Alle Sedum soorten die in het assortiment van Plant & Grow worden aangeboden zijn volledig winterhard.


Wat kost Sedum?

De prijs van een Sedum plant is afhankelijk van de soort en potmaat van de plant. Voor onze actuele prijzen, zie de prijzen per soort op deze pagina.


Wat kost Sedum per m2?

Gemiddeld genomen kost één vierkante meter Sedum tussen de €20,00 á €30,00 


Hoe Sedum snoeien?

De hogere, polvormende Sedum soorten dienen ieder voorjaar (eind maart) gesnoeid te worden. Gebruik hierbij een scherpe snoeischaar. Snoei hierbij de gehele plant terug tot zo'n 5 cm boven de grond. De Sedum zal dan weer volledig opnieuw uitlopen.


Wanneer Sedum verplanten?

De beste periode om Sedum te verplanten is in het vroege voorjaar of het late najaar. Bij voorkeur op een bewolkte dag. In deze periode is de plant (nog) in rust en kan alle energie naar de vorming van wortels gaan.


Wanneer Sedum snoeien?

Snoei de hogere, polvormende Sedum soorten in het vroege voorjaar (eind maart) zo'n 5 cm boven de grond terug.


Is Sedum beloopbaar?

Over het algemeen niet. Het vlezige blad kan vrij weinig hebben en zal kneuzen wanneer erover heen gelopen wordt. Het is dus zeker géén alternatief voor een gazon. Wanneer je voorzichtig over Sedum loopt kan de plant dus (licht) beschadigen, maar zal hier zeker niet dood van gaan. De Sedum plant zal bij beschadiging nieuwe uitlopers vormen en zich na verloop van tijd herstellen. Loop dus alleen op de Sedum om onkruid te verwijderen of om te bemesten.


Waar kan ik Sedum kopen?

Bij Plant & Grow in de webshop is Sedum te bestellen. Vers van de kweker, met aangroeigarantie en binnen 1 tot 4 werkdagen geleverd!


Is Sedum wintergroen?

Dit is afhankelijk per soort. De meeste Sedum soorten in het assortiment van Plant & Grow zijn bladhoudend (groenblijvend).


Wanneer Sedum bemesten?

De Sedum dient één tot twee keer per jaar bemest te worden. Een keer in het voorjaar en eventueel een tweede keer nog in de zomer.


Wanneer Sedum scheuren/splitsen?

De polvormende Sedum soorten kunnen het beste om de 2 á 3 jaar gescheurd worden. Doe dit in het vroege voorjaar of late najaar.


Niet zeker of deze plant iets is voor in jouw tuin?

Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met je op.
Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.