Aangezien de Saponaria ocymoides winterhard en potgekweekt is kan deze het gehele jaar door aangeplant worden, zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest of sneeuwt. Hierbij adviseren wij een planthoeveelheid van 6 stuks per vierkante meter (bij een potmaat van 9x9 cm) op een zonnige standplaats. Om de aangroei van de plant sterk te vergroten is het raadzaam om onze pagina over grondbewerking en plantinstructies op te volgen.
Na aanplanten en de eerste periode daarna is het noodzakelijk om de plant voldoende water te geven. De plant kan zich dan beter wortelen en zal zich vervolgens sneller zelf van water kunnen voorzien.
De Saponaria ocymoides is een semi groenblijvende plant. In de praktijk houdt dit in dat de vaste plant alleen bij strenge winters zijn blad verliest. In een 'normale' winter zal de plant deels zijn blad verliezen. In het voorjaar (eind maart) kun je deze verdorde bladeren en stengels het beste wegsnoeien. Mocht de Saponaria ocymoides in zijn geheel niet meer mooi zijn, dan kun je deze gerust tot enkele centimeter boven de grond terugsnoeien (met een snoeischaar of heggenschaar. De plant zal vervolgens weer volledig opnieuw uitlopen.
Na de bloei mogen de bloemen van de Saponaria ocymoides direct worden weggesnoeid. Eventueel mag je bij het 'trimmen' van de Zeepkruid ook een deel van het blad/stengels meenemen. De plant zal dan extra gestimuleerd worden om nieuwe uitlopers te vormen.
De Saponaria ocymoides heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.
Om te zorgen dat de Saponaria ocymoides groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de plant sneller naar het wortelgestel.