Prairieplanten

Prairieplanten online bestellen, voor een natuurlijk ogende tuin
De laatste jaren wint prairiebeplanting steeds meer terrein. Een groot verschil ten opzichte van de traditionele beplantingswijze is dat prairieplanten in de meeste gevallen niet groepsgewijs worden aangeplant, maar door elkaar in combinatie met andere vaste planten en/of siergrassen. Door de juiste prairieplanten met elkaar te combineren ontstaat een evenwichtige en natuurlijk ogende tuin. Deze zijn veelal onderhoudsarm en kunnen meerdere keren per jaar een totaal ander beeld vormen qua kleur of structuur.

Belangrijke eigenschappen van de prairieplant is dat ze over het algemeen lang bloeien, niet woekeren, goed gedijen tegen concurrentie van andere planten en bij voorkeur ook voor en/of na de bloei (lang) decoratief zijn. Al onze prairieplanten worden rechtstreeks vanuit de kwekerij geleverd en binnen 1 tot 4 werkdagen (gratis) bij je thuisbezorgd.

Meer informatie

 
€ 1,49
Achillea filipendulina 'Cloth of Gold' Duizendblad
€ 2,39
Aconitum carmichaelii 'Arendsii' Monnikskap
Halfschaduw
 
 
100cm
€ 1,89
Agastache 'Black Adder' Dropplant
Zon
 
 
80cm
€ 1,69
Agastache 'Blue Fortune' Dropplant
Zon
 
 
90cm
€ 1,69
Agastache rugosa 'Alabaster' Dropplant
Zon
 
100cm
€ 2,99
Amsonia 'Blue Ice' Blauwe ster
ZonHalfschaduw
 
60cm
€ 1,79
Anemone hybrida 'Honorine Jobert' Herfstanemoon
Halfschaduw
 
100cm
€ 1,79
Anemone hybrida 'Königin Charlotte' Herfstanemoon
€ 1,69
Aster ageratoides 'Asran' Herfstaster
Zon
 
 
70cm
€ 2,09
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' Pluimstruisriet
ZonHalfschaduw
 
 
150cm
€ 2,09
Calamagrostis brachytricha Diamantgras
ZonHalfschaduw
 
 
 
90cm
€ 1,59
Calamintha nepeta ssp nepeta Bergsteentijm
Zon
 
 
40cm
€ 1,89
Carex buchananii Zegge
Zon
 
 
50cm
€ 1,69
Coreopsis verticillata 'Moonbeam' Meisjesogen
€ 4,99
Echinacea 'Eccentric' Zonnehoed
Zon
 
70cm
€ 3,99
Echinacea 'Fatal Attraction' Zonnehoed
Zon
 
75cm
€ 1,39
Echinacea purpurea Zonnehoed
ZonHalfschaduw
 
120cm
€ 1,39
Echinacea purpurea 'Alba' Zonnehoed
Zon
 
75cm
€ 4,29
Echinacea purpurea 'Green Jewel' Zonnehoed
€ 4,39
Echinacea purpurea 'Harvest Moon' Zonnehoed
€ 1,49
Echinacea purpurea 'Magnus' Zonnehoed
Zon
 
90cm
€ 1,79
Echinops bannaticus 'Taplow Blue' Kogeldistel
Zon
 
120cm
€ 2,19
Echinops ritro 'Veitch’s Blue' Kogeldistel
€ 1,89
Gaura lindheimeri 'Siskiyou Pink' Prachtkaars
Zon
 
 
60cm
€ 1,89
Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' Prachtkaars
€ 3,59
Geranium 'Rozanne' Ooievaarsbek
Ooievaarsbek
Geranium 'Rozanne'
ZonHalfschaduw
 
40cm
€ 1,89
Helenium 'Moerheim Beauty' Zonnekruid
Zon
 
 
90cm
€ 2,19
Imperata cylindrica 'Red Baron' Japans bloedgras
ZonHalfschaduw
 
 
50cm
€ 1,59
Lavandula angustifolia 'Dwarf Blue' Lavendel
€ 1,49
Lavandula angustifolia 'Hidcote' Lavendel
€ 1,49
Liatris spicata 'Floristan Violet' Lampepoetser
€ 1,59
Liatris spicata 'Floristan Weiss' Lampepoetser
Zon
 
80cm
€ 1,69
Liatris spicata 'Kobold' Lampenpoetser
ZonHalfschaduw
 
50cm
 
 
Volgende pagina ›

Wat zijn prairieplanten?

Prairieplanten zijn een verzameling tuinplanten, veelal vaste planten en siergrassen, die rijkelijk bloeien, weinig onderhoud nodig hebben en elkaar niet wegconcurreren (dus niet woekeren). Ze hebben een natuurlijke uitstraling, zijn onderhoudsarm en worden veelal (in groepen) door elkaar aangeplant (in ieder geval niet in verband geplant) op een veelal zonnige standplaats (minimaal halve dag zon). De beplanting samen vormt een evenwichtige, natuurlijke en verwilderde uitstraling en zorgt voor de juiste balans tussen plant en dier (denk aan de bijen, hommels en vlinders). De prairietuin is geïnspireerd door de beplanting op de prairies in Noord-Amerika. Oorspronkelijk leven hier voornamelijk planten die onder extreme weersomstandigheden kunnen overleven, denk aan extreme hitte of kou, droogte of veel regen. Met name de 'look' die deze prairies hebben proberen wij in eigen tuin terug te brengen met de zogenoemde 'prairieplanten'. Het klimaat in ons land is niet te vergelijken met het klimaat in Noord-Amerika, waar de prairies van nature voorkomen. De planten die wij in onze prairietuin zetten komen in de meeste gevallen oorspronkelijk helemaal niet voor in Noord-Amerika. Je hebt dus niet per definitie planten nodig die zonminnend zijn, droogte tolerant en alleen op kalkrijke gronden groeien. Zorg in eigen tuin voor een luchtige en goed doorlatende (enigszins humusrijk ) bodem. Met prairieplanten proberen we dus de sfeer van de prairie terug te brengen in eigen tuin. Dit kan zijn door middel van beplanting, maar ook door het gebruik van grind, kiezels, keien en/of lavasteen. Deze mulchlaag zorgt er tevens voor dat de bodem minder snel uitdroogt en beperkt onkruidgroei in de tuin.

 

Een prairietuin aanleggen

Hoewel de prairies in Noord-Amerika veelal bestaan uit kalkhoudende gronden, kan daar in onze tuinen wat soepeler mee om worden gegaan. Zorg ten alle tijden dat de bodem voldoende luchtig en doorlatend is. Zogenoemde 'natte voeten' worden maar door weinig planten verdragen dus zorg dat water voldoende weg kan stromen. Bij het aanplanten van een prairietuin kun je ongeveer 6 tot 9 stuks planten per vierkante meter aanhouden. Zorg hierbij dat de siergrassen de basis vormen en vu; deze aan met bloeiende vaste planten. Gebruik hierbij betrouwbare, sterke soorten die lang bloeien, niet woekeren en bij voorkeur ook voor/na de bloei decoratief zijn. Het mooie van een prairietuin is dat de plantcombinaties samen de grootste sierwaarde vormen. De vaste plant of siergras is individueel vaak al erg decoratief, maar door het combineren met de juiste planten springen bepaalde vormen of kleuren er nog beter uit. Mooie en veelgebruikte praireplanten vind je dan ook op deze pagina. Op de desbetreffende productpagina's van de prairieplanten hebben de tuinexperts van Plant & Grow al mooie plantcombinaties voor je samengesteld. Mix hierbij de planten zoals bijvoorbeeld in een bloemenweide voor een zo'n natuurlijk ogende tuin. Zet de planten niet in verband, het geheel moet namelijk zo natuurlijk mogelijk ogen.

De prairietuin kan jaarrond aangeplant worden. Dit komt omdat alle planten van Plant & Grow is pot worden opgekweekt. Hierdoor hebben de prairieplanten een goed ontwikkeld wortelgestel. Daarnaast zijn de prairieplanten goed winterhard en zullen een winter in ons land dan ook zonder problemen overleven. Meer tips over het aanplanten vind je op onze plantinstructies pagina. Om het geheel af te maken kun je de beplanting afstrooien met een laag (3 tot 5 cm) lavasteentjes. 

 

Onderhoud prairiebeplanting

Het eerste jaar na aanplanten heeft de prairie tuin zo nu en dan nog wat aandacht nodig. Net aangeplante prairieplanten moeten zich nog wortelen waardoor extra water geven zeker geen kwaad kan. Met name bij aanhoudende droogte is het belangrijk de planten op tijd water te geven. Daarbij kan onkruid zich nog ontwikkelen aangezien de prairieplanten nog niet zijn volwassen hoogte hebben bereikt. Hierdoor kan zonlicht nog de bodem bereiken waardoor onkruidzaadjes kunnen ontkiemen. Verwijder in het begin dus tijdig het onkruid wanneer je de bodem niet hebt afgedekt met een laagje lavasteentjes. 

Eenmaal geworteld zullen de planten niet veel onderhoud en verzorging nodig hebben. Van origine heeft de prairplant nauwelijks mest en water nodig door een veelal diepgeworteld wortelgestel. Aangezien wij onze prairiebeplanting hebben afgestemd op ons klimaat kan het zeker geen kwaad om jaarlijks toch wat te bemesten en bij aanhoudende droogte water te geven. Het enige wat je zeker jaarlijks moet doen is het terugsnoeien van de prairieplanten. Doe dit in het vroege voorjaar, net voordat de planten beginnen met uitlopen. Dit kan simpelweg door de plant tot zo'n 5 tot 10 cm boven de grond terug te snoeien (eind maart). De prairieplanten zullen dan weer spoedig beginnen uit te lopen.

 

Prairieplanten kopen bij Plant & Grow

Bij Plant & Grow is het mogelijk om het hele jaar door prairieplanten te bestellen en aan te planten. Alle planten komen rechtsteeks vanaf de kweker en worden in pot opgekweekt. Hierdoor hebben de planten een goed ontwikkeld wortelgestel waardoor ze jaarrond aangeplant kunnen worden (zolang de bodem maar niet is bevroren). Na ontvangst van je bestelling verzamelen wij de planten vanaf onze prarieplantenkwekerij(en). Hierdoor ben je verzekerd van verse en kwaliteit tuinplanten. Binnen één tot vier werkdagen worden de bestelde prairieplanten als bij je thhuisbezorgd. Uiteraard zorgvuldig verpakt en zonder kwaliteitsverlies geleverd. Wacht niet langer en koop vandaag nog je prairieplanten bij Plant & Grow!

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes