Pachysandra (Schaduwkruid)

Schaduwkruid (Pachysandra) planten bestellen
De Pachysandra, ook wel Schaduwkruid of Dikkemanskruid genoemd is een erg populaire en groenblijvende plant die zich perfect leent als bodembedekker. De Pachysandra behoort tot de buxusfamilie (Buxaceae) waarbij de Nederlandse naam (Dikkemanskruid) een samentrekking is van de Griekse woorden pachus, wat 'dik' betekent en andros, wat 'man' betekent. Ondanks dat wordt in de volksmond het meest gesproken over Schaduwkruid.

Meer informatie


 
€ 1,29
Pachysandra terminalis Schaduwkruid
HalfschaduwSchaduw
 
20cm
€ 1,39
Pachysandra terminalis 'Green Carpet' Schaduwkruid
€ 1,39
Pachysandra terminalis 'Green Sheen' Schaduwkruid
Tijdelijk
uitverkocht
Pachysandra terminalis 'Variegata' Bontbladige schaduwkruid
Bontbladige schaduwkruid
Pachysandra terminalis 'Variegata'
HalfschaduwSchaduw
 
15cm

Van nature komt de Pachysandra voor in de bossen van Japan en China maar doet het in onze tuinen ook erg goed, zolang de standplaats maar (half)schaduwrijk is en niet te kalkrijk. De eironde, gekartelde bladeren van het Schaduwkruid zijn groen (of groen bont) van kleur, leerachtig en kort gesteeld. Aan de top van de tak groeien de bladeren met vier tot zes stuks bij elkaar (kransvormig). In de maanden maart en april bloeit de Pachysandra met crèmewitte, aarachtige bloemen die zich vanuit de kern van de kransvormige bladeren (top) ontwikkelen. Het Schaduwkruid breid zich uit door middel van ondergrondse uitlopers, maar woekert hierbij niet. Let tijdens het schoffel dus goed op dat de wortelstokken niet worden beschadigd. Trek bij voorkeur het onkruid met de hand uit de grond. Zodra de Pachysandra de bodem volledig heeft bedekt, zal onkruid verleden tijd zijn en niet meer tot ontwikkeling komen. Dit maakt de plant tot een van de populairste bodembedekkers voor op een schaduwrijke plaats. Uiteindelijk bereikt het Dikkemanskruid een hoogte van zo'n 20 cm.

De Pachysandra groeit het beste op een schaduwrijke tot half beschaduwde plek in de tuin. Hierdoor is de plant uitermate geschikt als onderbeplanting bij grote bomen en heesters. Ook als bodembedekker in schaduwrijke borders is het Schaduwkruid perfect te gebruiken. Ochtendzon wordt nog goed verdragen door de Pachysandra, maar teveel zonlicht zorgt voor bladverkleuring (geel blad) en verminderd de groei. Enkel de Pachysandra terminalis 'Green Sheen' kan een zonnige standplaats verdragen. Het is belangrijk dat de bodem altijd voldoende vochtig blijft en jaarlijks wat compost (en mest) strooien komt de groei van de plant ten goede.

 

Pachysandra kopen bij Plant & Grow

Wacht niet langer en bestel het Schaduwkruid vandaag nog in onze webshop. Deze wintergroene en snelgroeiende bodembedekker heeft weinig onderhoud nodig en is verkrijgbaar in verschillende soorten en bladkleuren. Binnen 1 tot 4 werkdagen wordt de Pachysandra bij je thuisbezorgd, vers vanaf de kweker.

 


Niet zeker of deze plant iets is voor in jouw tuin?

Naam
Email
Welke kleur heeft gras?
Vraag en/of opmerking
 


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes