Pachysandra (Schaduwkruid)

Schaduwkruid (Pachysandra) planten bestellen
De Pachysandra, ook wel Schaduwkruid of Dikkemanskruid genoemd is een erg populaire en groenblijvende plant die zich perfect leent als bodembedekker. De Pachysandra behoort tot de buxusfamilie (Buxaceae) waarbij de Nederlandse naam (Dikkemanskruid) een samentrekking is van de Griekse woorden pachus, wat 'dik' betekent en andros, wat 'man' betekent. Ondanks dat wordt in de volksmond het meest gesproken over Schaduwkruid.

Meer informatie


Filter
Pagina 1 / 1
  • Toon
 
Populair
20 cm
2 Reviews
1
89
Va.
15 cm
1 Review
1
99
Va.
Aanbieding
15 cm
1 Review
2,59
1
99
Va.
15 cm
uitverkocht

Van nature komt de Pachysandra voor in de bossen van Japan en China maar doet het in onze tuinen ook erg goed, zolang de standplaats maar (half)schaduwrijk is en niet te kalkrijk. De eironde, gekartelde bladeren van het Schaduwkruid zijn groen (of groen bont) van kleur, leerachtig en kort gesteeld. Aan de top van de tak groeien de bladeren met vier tot zes stuks bij elkaar (kransvormig). In de maanden maart en april bloeit de Pachysandra met crèmewitte, aarachtige bloemen die zich vanuit de kern van de kransvormige bladeren (top) ontwikkelen. Het Schaduwkruid breid zich uit door middel van ondergrondse uitlopers, maar woekert hierbij niet. Let tijdens het schoffel dus goed op dat de wortelstokken niet worden beschadigd. Trek bij voorkeur het onkruid met de hand uit de grond. Zodra de Pachysandra de bodem volledig heeft bedekt, zal onkruid verleden tijd zijn en niet meer tot ontwikkeling komen. Dit maakt de plant tot een van de populairste bodembedekkers voor op een schaduwrijke plaats. Uiteindelijk bereikt het Dikkemanskruid een hoogte van zo'n 20 cm.

De Pachysandra groeit het beste op een schaduwrijke tot half beschaduwde plek in de tuin. Hierdoor is de plant uitermate geschikt als onderbeplanting bij grote bomen en heesters. Ook als bodembedekker in schaduwrijke borders is het Schaduwkruid perfect te gebruiken. Ochtendzon wordt nog goed verdragen door de Pachysandra, maar teveel zonlicht zorgt voor bladverkleuring (geel blad) en verminderd de groei. Enkel de Pachysandra terminalis 'Green Sheen' kan een zonnige standplaats verdragen. Het is belangrijk dat de bodem altijd voldoende vochtig blijft en jaarlijks wat compost (en mest) strooien komt de groei van de plant ten goede.

 

Pachysandra kopen bij Plant & Grow

Wacht niet langer en bestel het Schaduwkruid vandaag nog in onze webshop. Deze wintergroene en snelgroeiende bodembedekker heeft weinig onderhoud nodig en is verkrijgbaar in verschillende soorten en bladkleuren. Binnen 1 tot 5 werkdagen wordt de Pachysandra bij je thuisbezorgd, vers vanaf de kweker.

 

 

Pachysandra (Schaduwkruid) Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen over Pachysandra (Schaduwkruid)


Hoe Pachysandra planten?

De plantafstand van het Schaduwkruid bedraagt zo'n 16 stuks per vierkante meter. Zet de plant hierbij op een schaduwrijke of half beschaduwde standplaats.


Wanneer Pachysandra (Schaduwkruid) planten?

Alle Schaduwkruid planten van Plant & Grow zijn potgekweekt. Hierdoor kan de Pachysandra het gehele jaar door aangeplant worden zolang de bodem niet bevroren is. 


Hoe Pachysandra scheuren?

Om de groeikracht van de Pachysandra te behouden is het niet nodig om het Schaduwkruid te scheuren. Wanneer je de plant wilt scheuren voor vermeerdering kan dit het beste in het vroege voorjaar of late najaar worden gedaan. De Pachysandra kan het beste met een riek voorzichtig worden uitgegraven om zo de ondergrondse uitlopers zo min mogelijk te beschadigen. Split de moederplant in verschillende delen en plant het Schaduwkruid op gewenste plek terug in de tuin.


Hoe snel groeit Pachysandra?

Het Schaduwkruid groeit gemiddeld snel. Wanneer de plant in het voorjaar wordt aangeplant met de juist planthoeveelheid (16 stuks per m2) dan is de bodem doorgaans binnen 1-2 jaar dichtgegroeid.


Wanneer bloeit Pachysandra?

Het Schaduwkruid bloeit in het vroege voorjaar in de maanden maart en april. Bijen zijn dol op de bloempjes van de Pachysandra.


Wanneer Pachysandra bemesten?

Het Schaduwkruid kan het beste twee keer per jaar bemest worden. Één keer in het voorjaar en één keer in de zomer. Plant & Grow verkoopt passende meststoffen voor Pachysandra planten.


Waar koop ik Pachysandra?

Schaduwkruid kopen kan voordelig online bij Plant & Grow. Al onze planten komen rechtstreeks van de kweker en worden met aangroeigarantie geleverd.


Wat kost Pachysandra?

Voor de actuele prijzen van onze Pachysandra soorten, zie de producten op deze pagina.


Wat is Pachysandra?

De Pachysandra is een bodembedekkende plant die zich door middel van ondergrondse uitlopers uitbreid in de tuin. De plant is jaarrond wintergroen en bereikt een volwassen hoogte van zo'n 15 cm.


Welke Pachysandra soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten Schaduwkruid. Voor alle Pachysandra soorten, zie deze pagina.


Niet zeker of deze plant iets is voor in jouw tuin?

Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen spoedig contact met je op.
Betaalmethodes

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

Onze socials

Volg ons op social media


Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.