Leontopodium alpinum

Alpen-edelweiss
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Alpen-edelweiss

De Leontopodium alpinum, ook wel Alpen-edelweiss genoemd is een bladverliezende vaste plant die oorspronkelijk voorkomt in de Alpen en Pyreneeën. Desondanks doet de plant het ook goed in onze tuin. De lancetvormige bladeren zijn licht behaard en grijsgroen (zilverachtig) van kleur. In de maanden juni en juli bloeit de Leontopodium alpinum met witte tot witgele, stervormige bloempjes. Deze worden omringt door attractieve zilvergrijze schutbladen. Na de bloei vormen zich de vruchtdoosjes. Uiteindelijk bereikt de Leontopodium alpinum een hoogte van zo'n circa 20 cm hoog.

De Leontopodium alpinum groeit het beste op een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin op een goede doorlatende bodem, liefst wat kalkhoudend (maar niet noodzakelijk). Met name in de winter mag de plant niet te nat staan. Het is een schitterende vaste plant voor in rotstuinen, in een border of tussen muurtjes en stenen. Leontopodium alpinum laat zich daarbij makkelijk combineren met andere tuinplanten en heeft weinig onderhoud nodig.

De Leontopodium alpinum (Alpen-edelweiss) kun je voordelig online bestellen bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Leontopodium alpinum

Artikelnummer
87
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Leontopodium (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
20 cm
Bloeikleur
Geel, Wit
Bloeimaand(en)
Juni, Juli
Bladkleur
Groen, Grijs
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 12 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting
Groenblijvend
Nee
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Jaarrond te planten
 • Onderhoudsarm
 • Gemakkelijke plant

  Leontopodium alpinum Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Leontopodium alpinum. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Leontopodium alpinum Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voor de Leontopodium alpinum dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 12 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant naar een standplaats in de zon of half schaduw, liefst een iets wat kalkhoudende grond (niet noodzakelijk). Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

  Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de plant. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  In tegenstelling tot veel andere planten, groeit de Leontopodium alpinum het beste op schrale, voedselarme gronden. Bemest dus niet teveel. Jaarlijks één keer per jaar en beetje bemesten (april/mei) is voldoende. Hoewel het misschien onlogisch kan klinken, groeit de plant juist het beste/mooist wanneer deze niet teveel bemesting krijgt.

  Strooi daarbij jaarlijks wat extra kalk bij de plant om zo een kalkrijke grond te creëren. 


  Snoeien

  De Leontopodium alpinum is bladverliezend. Dit betekent dat de plant in het najaar en winter bovengronds afsterft. Naarmate de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, zal de plant weer opnieuw uitlopen. In de meeste gevallen zal het blad al dusdanig zijn afgestorven (bovengronds) dat de plant in het voorjaar niet meer gesnoeid hoeft te worden. Vaak kan het dode blad voorzichtig met de hand worden weggehaald aangezien het blad al los op de bodem ligt.


  Water geven

  De Leontopodium alpinum heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte tijdig water geven om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Hierbij is het beter om de vaste plant in een keer rijkelijk te voorzien van water, dan iedere dag een klein beetje. Dit stimuleert namelijk het wortelgestel van de plant om zelf op zoek te gaan naar water in de bodem. Gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater om de plant te besproeien.


  Scheuren

  Het is belangrijk om de Leontopodium alpinum na een jaar of 3 te scheuren. Hierbij wordt de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kan worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden, kunnen terug geplant worden. Zo blijft de plant jong en vitaal wat je vervolgens terugziet in de groei- en bloeikracht van de plant. Door middel van scheuren/delen kun je ook perfect te groot geworden planten terug in model brengen.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Leontopodium alpinum
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.