Festuca gautieri

Zwenkgras
Belangrijke mededeling
In verband met de vakantieperiode in combinatie met de lancering van een volledig nieuwe webshop en bedrijfsnaam is het op dit moment tijdelijk niet mogelijk om bestellingen te plaatsen in onze webshop.

Vanaf eind september/begin oktober kunt u kiezen uit een nog breder assortiment in onze geheel vernieuwde webshop.
Meer info volgt spoedig


Profiteer van onze staffelkorting

Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Zwenkgras

De Festuca gautieri, ook wel Zwenkgras, Schapengras of Berenvel genoemd is een compacte en groenblijvende siergras met een polvormende tot koepelvormige groeiwijze. De naaldachtige bladeren zijn zeer fijn en groen tot lichtgroen van kleur. Het blad voelt stekelig aan. In de maanden mei, juni en juli bloeit de Festuca gautieri met onopvallende groengele bloemaren die iets boven de bladeren uitsteken. De bloei vormt zeker niet de grootste sierwaarde van de plant, dat is het blad/groeiwijze van dit siergras. Uiteindelijk kan de Festuca gautieri een volwassen hoogte bereiken van rond de 20-25 cm.

De standplaats van de Festuca gautieri dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een goed gedraineerde tuingrond die niet al te voedselrijk is. Een arme tot gemiddeld vruchtbare grond is het beste voor deze tuinplant. Hierbij leent het siergras zich perfect voor in borders, onderhoudsarme tuinen, rotstuinen maar ook in potten en plantbakken. Als vakbeplanting kom het gras het beste tot zijn recht. De Festuca gautieri heeft relatief weinig onderhoud nodig en laat zich goed combineren met andere planten. Goed winterhard.

De Festuca gautieri (Zwenkgras) bestel je voordelig online bij tuinplanten webwinkel Plant & Grow.

Met liefde voor jou verpakt
Onze unieke plantverpakking

Als we ergens trots op zijn bij Plant & Grow, dan is dat wel onze eigen, unieke en zelf ontwikkelde verpakking voor onze 9x9 cm pot planten. Na vele jaren van (door)ontwikkeling en research hebben we een verpakking ontwikkeld die het mogelijk maakt om planten onbeschadigd en snel bij je thuis te laten bezorgen.

Meer informatie
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking
Onze unieke plantverpakking

Planteigenschappen Festuca gautieri

Artikelnummer
192
Levertijd
1-5
werkdagen
Geslacht
Festuca (bekijk alle soorten)
Groeivorm(en)
Polvormende groeiwijze
Hoogte plant bij levering
5-10 cm Pot 9x9cm
Volwassen hoogte plant
20 cm
Bloeikleur
Groen
Bloeimaand(en)
Mei, Juni, Juli
Bladkleur
Groen
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Plantafstand
± 9 per m2
Grondsoort
Alle grondsoorten, goed doorlatend, Schrale grond, Luchtige grond
Toepassing
Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Pot, Plantenbak
Groenblijvend
Ja
Winterhardheid
Goed
Geurend
Nee
Vruchten
Nee
Plus- en minpunten
 • Onderhoudsarm
 • Groenblijvend
 • Potgekweekt

  Festuca gautieri Combineren met andere planten

  Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Festuca gautieri. Deze planten zijn los van elkaar, maar ook als complete borderpakketten te bestellen.  Festuca gautieri Verzorging en onderhoud  Aanplanten

  Voordat je begint met aanplanten is het raadzaam eerst de grondbewerking uit te voeren zoals beschreven op onze pagina over grondbewerking en plantinstructies. Het groei- en bloeisucces van de plant is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de bodem. Omdat de Festuca gautieri potgekweekt is (en daardoor een goed ontwikkeld wortelgestel) kan deze ieder seizoen aangeplant worden, met uitzondering van een vorst- of sneeuwperiode.

  Om ervoor te zorgen dat de plant zich goed kan wortelen is het aan te raden om na het aanplanten op tijd water te geven. Zeker in periodes van veel zon en hoge temperaturen. Hoewel de Festuca gautieri het goed doet op droge gronden, mag de plant ook zeker nier uitdrogen. Plant hierbij het siergras op een zonnige of half beschaduwde plaats in de tuin waarbij een planthoeveelheid van ± 9 stuks per vierkante meter (potmaat 9x9 cm) aangehouden kan worden.


  Bemesten

  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.

  In tegenstelling tot veel andere planten, groeit de Festuca gautieri het beste op niet al te voedselrijke gronden. Bemest dus niet teveel. Jaarlijks één keer per jaar een beetje bemesten (in begin mei) is voldoende. Hoewel het misschien onlogisch kan klinken, groeit de plant juist het beste/mooist wanneer deze niet teveel bemesting krijgt. Strooi de mestkorrels niet in de plant, maar netjes rondom het siergras. Deze mogen licht ingeharkt worden.


  Snoeien

  De Festuca gautieri is een wintergroene siergras en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. In het voorjaar en najaar kun je, indien nodig, het lelijke blad uit de plant plukken (doe dit voorzichtig om het gezonde blad niet te beschadigen). Oudere bladeren van de Festuca gautieri verdorren na verloop van tijd (verkleuren geel/bruin) en maken plaats voor nieuw blad. Door tijdig het verdorde blad uit het gras te halen behoud je een frisgroene kleur en kan alle energie van de plant naar de vormingen van nieuwe bladeren gaan.


  Water geven

  Ten opzichte van andere tuinplanten, heeft de Festuca gautieri relatief weinig water nodig. De plant doet het goed op droge gronden, maar dit betekend niet dat de plant geen water nodig heeft. Na aanplanten is het raadzaam tijdig water te geven. Wanneer de plant eenmaal geworteld is hoeft de Festuca gautieri alleen bij aanhoudende droogte water te krijgen. Ook voor de opname van voedingsstoffen is het belangrijk dat de bodem niet te lang te droog is. Zorg daarbij ook voor een doorlatende bodem zodat overtollig water in de grond kan trekken.


  Scheuren

  Het is belangrijk om de Festuca gautieri na een jaar of 3 te scheuren. Hierbij wordt de plant in de lente of herfst in zijn geheel uitgegraven. Vervolgens wordt de plant opgesplitst in meerdere plantdelen, waarbij de oude delen (met name de kern) weggegooid kan worden. De jonge plantdelen die zich in de meeste gevallen aan de buitenkant van de plant bevinden, kunnen terug geplant worden. Zo blijft de plant jong en vitaal. Door middel van scheuren/delen kun je ook perfect te groot geworden grassen terug in model brengen.


  Handig voor erbij
  Bijpassende producten voor tuinplanten
  Bio Tuinmest
  26
  99
  Per st.
  Potgrond compact
  4
  99
  Per st.
  Plantenvoeding
  10
  95
  Per st.
  Plantbooster
  12
  95
  Per st.
  Beoordelingen van onze klanten

  Beoordelingen van onze klanten over

  Festuca gautieri
  Er zijn nog geen reviews toegevoegd.

  Voeg beoordeling toe
  Betaalmethodes

  Hulp nodig?

  Neem contact op met onze klantenservice

  Onze socials

  Volg ons op social media


  Alle genoemde prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Prijzen zijn exclusief verzendkosten.