Bijen- en nectarplanten

Bijen- en nectarplanten kopen, voor mens en natuur
Wil jij de bij helpen? Plant dan bijenplanten in je tuin! Naast dat deze tuinplanten prachtig bloeien produceren ze ook nectar. Dit is een voedingstof (samen met stuifmeel) waar bijen en hommels van leven. Bijen- en nectarplanten trekken bijen aan in de tuin en bij hun zoektocht naar voedsel, bestuiven zij de bloemen in jou tuin. Naast dat je kunt genieten van deze prachtige bloeiende planten, draag je je steentje bij om de wereldwijde bijensterfte tegen te gaan.

Deze bijen- en nectarplanten (ook wel drachtplanten genoemd) kun je voordelig online kopen bij Plant & Grow. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, voor iedere situatie is een passende bijenplant te vinden. Nectarplanten laten zich tevens goed combineren waardoor je zelfs complete bij-vriendelijke borders kunt aanplanten.

Meer informatie

 
€ 1,49
Achillea filipendulina 'Cloth of Gold' Duizendblad
€ 1,99
Achillea millefolium 'Terracotta' Duizendblad
Zon
 
 
80cm
€ 2,39
Aconitum carmichaelii 'Arendsii' Monnikskap
Halfschaduw
 
 
100cm
€ 1,89
Agastache 'Black Adder' Dropplant
Zon
 
 
80cm
€ 1,69
Agastache 'Blue Fortune' Dropplant
Zon
 
 
90cm
€ 1,69
Agastache rugosa 'Alabaster' Dropplant
Zon
 
100cm
€ 1,59
Ajuga reptans Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen
Ajuga reptans
ZonHalfschaduw
 
15cm
€ 1,59
Ajuga reptans 'Atropurpurea' Kruipend zenegroen
ZonHalfschaduw
 
15cm
€ 1,49
Allium schoenoprasum Bieslook
ZonHalfschaduw
 
 
30cm
€ 29,99
Amelanchier lamarckii Krentenboom
ZonHalfschaduw
 
500cm
€ 1,59
Aruncus aethusifolius 'Noble Spirit' Kleine geitenbaard
HalfschaduwSchaduw
 
30cm
€ 1,69
Aster ageratoides 'Asran' Herfstaster
Zon
 
 
70cm
€ 1,89
Astrantia major Zeeuws knoopje
Zeeuws knoopje
Astrantia major
Zon
 
 
 
60cm
€ 7,99
Buddleja davidii 'Black Knight' Vlinderstruik
ZonHalfschaduw
 
200cm
€ 7,99
Buddleja davidii 'Pink Delight' Vlinderstruik
ZonHalfschaduw
 
250cm
€ 7,99
Buddleja davidii 'Royal Red' Vlinderstruik
ZonHalfschaduw
 
 
250cm
€ 7,99
Buddleja davidii 'White Profusion' Vlinderstruik
ZonHalfschaduw
 
200cm
€ 1,59
Calamintha nepeta ssp nepeta Bergsteentijm
Zon
 
 
40cm
€ 32,99
Clethra alnifolia 'Pink Spire' Schijnels
ZonHalfschaduwSchaduw
 
 
200cm
€ 1,59
Coreopsis verticillata Meisjesogen
Zon
 
60cm
€ 1,69
Coreopsis verticillata 'Moonbeam' Meisjesogen
€ 1,59
Coreopsis verticillata 'Zagreb' Meisjesogen
ZonHalfschaduw
 
40cm
€ 34,99
Corylus avellana Hazelaar
ZonHalfschaduw
 
500cm
€ 1,59
Digitalis purpurea Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid
Digitalis purpurea
ZonHalfschaduwSchaduw
 
 
150cm
€ 4,99
Echinacea 'Eccentric' Zonnehoed
Zon
 
70cm
€ 3,99
Echinacea 'Fatal Attraction' Zonnehoed
Zon
 
75cm
€ 1,39
Echinacea purpurea Zonnehoed
ZonHalfschaduw
 
120cm
€ 1,39
Echinacea purpurea 'Alba' Zonnehoed
Zon
 
75cm
€ 4,29
Echinacea purpurea 'Green Jewel' Zonnehoed
€ 4,39
Echinacea purpurea 'Harvest Moon' Zonnehoed
€ 1,49
Echinacea purpurea 'Magnus' Zonnehoed
Zon
 
90cm
€ 1,79
Echinops bannaticus 'Taplow Blue' Kogeldistel
Zon
 
120cm
€ 2,19
Echinops ritro 'Veitch’s Blue' Kogeldistel
 
 
Volgende pagina ›

Wat zijn bijenplanten?

In het kort gezegd zijn bijen- en nectarplanten bloeiende planten die (veel) stuifmeel en nectar produceren en waar bijen gemakkelijk bij kunnen. Voor honingbijen en wilde bijen is het belangrijk dat er een grote diversiteit is van verschillende planten en bloemen, wat zorgt voor veel verschillende soorten stuifmeel. Hierbij is de ene plant meer geschikt voor honingbijen, de andere weer voor wilde, solitaire bijen. Tevens is het van belang dat er het gehele seizoen vers stuifmeel verzameld kan worden, dus van het vroege voorjaar tot het late najaar. Nectar en stuifmeel mag in overvloed aanwezig zijn wat naast bijen ook hommels en vlinders naar je tuin zal lokken.

 

Waarom bijen- en nectarplanten planten?

Helaas gaat het op dit moment wereldwijd met zo'n 60% van alle bijensoorten niet goed. Wat de exacte oorzaak hiervan is, is nog niet geheel duidelijk maar ziekteverwekkers, krimpende natuurgebieden, (overmatig gebruik van) bestrijdingsmiddelen, klimaatverandering, overbemesting, monocultuur in landbouw en minder nestgelegenheid lijken hier de oorzaak van te zijn. De ongerustheid hierover bereikte ook de overheid waardoor er de laatste jaren (gelukkig) steeds meer initiatieven gestart zijn om deze bijensterfte terug te dringen. Honingbijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen, onze voedselketen! Voor hun voeding zijn ze weer helemaal afhankelijk van bloemen voor hun stuifmeel en nectar.

Zelf kun je hier dus ook een bijdrage aan leveren in je eigen tuin of balkon. Wil je je tuin (opnieuw) aanplanten? Kies dan voor bijen- en nectarplanten een creëer een 'natuurlijke tuin'.. De experts van Plant & Grow hebben een selectie gemaakt van goede bijenplanten die erg geliefd zijn onder de hommels en bijen. Naast dat het schitterende, bloeiende planten zijn met geurende bloemen, leveren ze een enorme bijdrage aan de biodiversiteit. Meer tips over hoe je de bij kunt helpen lees je op onze pagina drachtplanten voor een bijenparadijs.

 

Bijvriendelijke planten

Bijen en hommels lokken kan in eigen tuin door bloeiende planten te zetten die veel stuifmeel en nectar produceren. Je kunt deze het beste planten op een zonnige plek in de tuin, bij voorkeur verschillende bijenplanten bij elkaar. Hoewel de meeste bijenplanten op een zonnige standplaats groeien, zijn er ook nectarplanten voor op schaduwrijke plekken. Iedere plant bloeit op een ander tijdstip en produceert een verschillende 'nectarsmaak'. Door bijenplanten te combineren met bloembollen en tweejarige planten (zoals bijvoorbeeld de Digitalis purpurea) kun je bijen en hommels maximaal verwennen. Dit is de meest ideale situatie om bijen en hommels aan te trekken aangezien je hiermee zowel in het voorjaar, zomer als najaar een voedselbron biedt in je tuin. Ook voor andere insecten is dit positief.

Enkele bekende en veelgebruikte bijenplanten zijn de Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' (Reuzenlavendel), Verbena bonariensis (IJzerhard), Stachys byzantina (Ezelsoor), Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Salvia nemorosa (Salie), Agastache 'Blue Fortune' (Dropplant / Anijsnetel) en Clethra alnifolia 'Pink Spire (Schijnels). Al deze bijen- en nectarplanten en andere soorten kun je eenvoudig online bestellen in onze webshop. De ene plant bloeit in de maanden mei en juni, een ander weer van juni tot augustus. Met een goede plantkeuze kun je voor jezelf bijna jaarrond bloemen en kleur creëren in je tuin terwijl je daarbij een enorme bijdrage levert voor hommels, bijen en vlinders. Een pure win-win situatie!

 

Verzorging en onderhoud van de bijenplant

Bijenplanten en nectarplanten hebben geen bijzondere verzorging nodig dan andere tuinplanten. De verzorging van de plant hangt af van de soort bijenplant, maar over het algemeen kun je onderstaande vuistregels aanhouden die ook voor vaste planten gelden:

  • Bemest de plant twee keer per jaar met een organische meststof (in het voorjaar en zomer).
  • Gebruik geen gewasbeschermingsmiddelen. Alleen in uiterste gevallen gebruiken en dan altijd biologische middelen.
  • Bij aanhoudende droogte tijdig water geven. Geef hierbij liever in één keer veel water dan iedere dag een klein beetje. Opgevangen regenwater zou hierbij perfect gebruikt kunnen worden.
  • Uitgebloeide bloemen direct wegsnoeien. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen te vormen wat weer beter is voor de hommels en bijen. Tevens gaat er dan geen energie van de plant verloren.
  • Na zo'n 3 jaar de plant scheuren, waarbij je de bijenplant uitgraaft en alleen de jongste plantdelen weer teruggeplant. Dit houdt de plant groei- en bloeikrachtig. Dit scheuren kun je het beste doen in het vroege voorjaar of najaar op een bewolkte dag.
  • In het voorjaar pas verdorde plantdelen terugsnoeien. Deze bieden in de winter namelijk bescherming bij (strenge) vorst.

 

Bijenplanten kopen

Zorg dat bijen en hommels je tuin kunnen vinden en bestel vandaag nog online je nectarplanten in onze webshop. Alle bijenplanten die Plant & Grow aanbiedt zijn potgekweekt en afhankelijk van de soort diverse keren flink teruggesnoeid in de kwekerij. Hierdoor is het wortelgestel van de bijenplant flink ontwikkelt. Zodra de plant begint te wortelen zal deze ook snel bloemen gaan vormen.

Alle bijenplanten worden op een stevige en zorgvuldige manier verpakt zodat de planten zonder kwaliteitsverlies bij je worden thuisbezorgd. Geen gesjouw meer met zware tuinplanten en binnen enkele werkdagen, vers vanaf de kweker bij je thuisbezorgd!

Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes