Bergenia cordifolia 'Rotblum'

  • Jaarrond te planten
  • Onderhoudsarm
  • Decoratief blad


Tijdelijk uitverkocht
Dit product is momenteel niet leverbaar. Een passend alternatief kan zijn: Bergenia cordifolia


Planteigenschappen:  
Artikelnummer: 162
Geslacht: Bergenia
Uiteindelijke hoogte: 40 cm
Bloeikleur: Rood, Roze
Bloeimaand(en): April, Mei
Bladkleur: Groen
Aantal planten: ± 
9 per m2
Standplaats: zon, halfschaduw
Toepassing: Border, Groepsbeplanting, Randbeplanting, Onderbeplanting
Winterhardheid: Goed
Groenblijvend: Ja
Meer informatie  
Grondsoort: Alle grondsoorten
Combi. mogelijkheden:
Geurend: Ja
Vruchten: Nee
Onderhoud:  
Snoeien:Bloemstengels na de bloei wegsnoeien.
Bemesten:Gemiddelde mestbehoefte, in het voorjaar bemesten met een langdurige meststof is voldoende voor het gehele groeiseizoen.
Wanneer planten:Deze tuinplant is potgekweekt en kan daardoor jaarrond geplant worden (met uitzondering bij vorst en sneeuw).
Minder informatie  

De Bergenia cordifolia 'Rotblum' kan op dit moment aangeplant worden. Meer informatie, zie aanplanten
Meer informatie over deze tuinplant

Beschrijving Schoenlappersplant

De Bergenia cordifolia 'Rotblum', ook wel Schoenlappersplant genoemd is een wintergroene vaste plant. Het leerachtige, groene blad heeft een golvende bladrand en verkleurd in de winter naar een meer groenrode bladkleur.

In de maanden april en mei verschijnen prachtige roodroze bloemen. Deze paarsroze tot iets of wat roodroze bloemen maakt het verschil tussen de gewone Bergenia cordifolia, die met roze bloemen bloeit. De volwassen hoogte van de Bergenia cordifolia 'Rotblum' bedraagt inclusief bloem zo'n 40 tot 50 cm.

De standplaats van deze Bergenia cordifolia 'Rotblum' kan zowel een zonnige als half beschaduwde plek in de tuin zijn. Voorkeur gaat uit naar een half beschaduwd plekje, liefst op een voedzame en vochthoudende bodem. Hierdoor is de plant ook als onderbeplanting te gebruiken bij grote heesters of bomen (zolang de bodem maar niet uitdroogt). Daarnaast is de Bergenia cordifolia 'Rotblum' een perfecte borderplant. Deze vaste plant is goed winterhard en is eenvoudig te combineren met andere tuinplanten.

De Bergenia cordifolia 'Rotblum' (Schoenlappersplant) koop je voordelig online bij tuinplanten webshop Plant & Grow.


Bergenia cordifolia 'Rotblum' combineren met andere planten

Door verschillende tuinplanten met elkaar te combineren kun je mooie en kleurrijke borders creëren. De tuinexperts van Plant & Grow hebben hieronder alvast een selectie gemaakt van planten die erg mooi zijn in combinatie met de Bergenia cordifolia 'Rotblum'.


€ 1,89
Campanula poscharskyana 'E.H. Frost' Klokjesbloem
€ 1,79
Astilbe chinensis 'Pumila' Pluimspirea
HalfschaduwSchaduw
 
 
30cm
€ 2,29
Epimedium grandiflorum 'Lilafee' Elfenbloem


Verzorging en onderhoud Bergenia cordifolia 'Rotblum'


Aanplanten

Voor de Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ dient het aantal planten per vierkante meter zo’n 9 stuks te zijn (bij een potmaat van 9x9 cm). Hierbij verlangt de plant het liefst naar een half beschaduwde standplaats op een vochthoudende, voedzame bodem. In de zon kan ook maar geef dan wel op tijd water. Omdat de plant potgekweekt is, kan deze jaarrond aangeplant worden. Uitzondering hierop is wanneer het vriest of sneeuwt. Zijn de temperaturen boven nul, dan kan er ieder jaargetijde aangeplant worden.

Om goed van start te gaan is het raadzaam om onze grondbewerking en plantinstructies op te volgen. Een goede bodem is namelijk van grote invloed op de ontwikkeling van de Bergenia cordifolia ‘Rotblum’. Na aanplanten en de eerste periode daarna is het (zeker bij zonnige, warme dagen) belangrijk op tijd water te geven zodat de plant goed kan wortelen.


Bemesten

€ 12,99
Pokon Bio Tuinmest Pokon Bio Tuinmest

Pokon Bio Tuinmest

De Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ heeft een gemiddelde mestbehoefte. Aangezien het een vaste plant is adviseren wij te bemesten met een snelwerkende (organische) meststof die zo’n 120 dagen werkt. Deze meststof strooi je vervolgens 2 keer per jaar (in het voorjaar en zomer) bij de plant.

Snelwerkende meststoffen hebben de eigenschap dat ze namelijk in een vrij korte tijd (4 maanden) de voedingsstoffen voor de plant vrijlaten. Omdat de plant in korte tijd hard groeit zijn er genoeg voedingsstoffen nodig, met name in het voorjaar en de zomer. Naast een betere groei en bloei zorgt de meststof dat de plant een betere weerstand krijgt en wordt de bodem verbeterd.


Snoeien

De Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ is een groenblijvende plant en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. In het voorjaar kun je eventuele bruine en lelijke bladeren wegsnoeien. Uitgebloeide bloemen kunnen na de bloeiperiode weggesnoeid worden om nieuwe groei en bloei te stimuleren. Gebruik bij het terugsnoeien van de plant altijd een scherpe snoeischaar. Trek in ieder geval nooit met de hand de uitgebloeide bloemen of bruine bladeren eruit. De kans op beschadiging aan de gezonde plantdelen is dan namelijk groot.


Water geven

De Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ heeft een gemiddelde tot bovengemiddelde waterbehoefte. Dit komt omdat de plant vrij oppervlakkig wortelt. Zodra er langdurige droogte is met hoge temperaturen en veel zon droogt de bovenste laag van de bodem snel uit. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt is het belangrijk de plant tijdig water te geven. Maak bij voorkeur gebruik van opgevangen regenwater. Hiermee belast je het milieu minder en bespaar je in kosten van drinkwater.


Scheuren

Om te zorgen dat de Bergenia cordifolia ‘Rotblum’ groei- en bloeikrachtig blijft is het raadzaam om de plant na ± 3 jaar te scheuren. Hierbij wordt de plant in zijn geheel uitgegraven, in meerdere delen opgesplitst en vervolgens de jonge, gezonde plantdelen terug geplant. In de meeste gevallen zullen dit de buitenste plantdelen zijn. Oude plantdelen kunnen worden weggegooid. Het scheuren, ook wel delen genoemd kun je het beste doen in het voorjaar of het najaar. De plant bevind zich in deze jaargetijde in een relatief rustigere periode en gaat de energie van de vaste plant sneller naar het wortelgestel.Reviews over de Bergenia cordifolia 'Rotblum'

Nog geen reviews toegevoegd


Bij Plant & Grow betaal je veilig en vertrouwd met

Betaalmethodes